PŘEHLEDNĚ: Mosad, Šin Bet či Aman. Jak fungují izraelské tajné služby a kdo může za selhání?

Izraelské vojsko

Jak fungují izraelské tajné služby

Izraelské tajné služby měly až doposud jednu z nejlepších pověstí. Například Mosad se stal díky řadě svých úspěchů doslova pojmem. Přesto nyní selhaly, když nepředpověděly útok teroristického hnutí Hamás, který si vyžádal stovky obětí, převážně mezi civilisty. Práci izraelských tajných služeb Mosad, Šin Bet a Aman popsal vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Mosad

Mosad je nejznámější izraelská tajná služba, která má za sebou řadu úspěchů, například únos německého nacistického funkcionáře a jednoho z hlavních organizátorů holokaustu Adolfa Eichmanna z Argentiny, likvidaci vrahů 11 izraelských sportovců po olympiádě v Mnichově nebo dosazení agenta Eli Kohena do nejvyšších pater syrské politiky v 60. letech minulého století, kde vystupoval pod falešnou identitou Kámil Amín Thábit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Největší selhání izraelské rozvědky v historii. Hamás nás zcela zaskočil, popisuje analýza

U Mosadu jde ale především o vnější rozvědku, která získává informace mimo Izrael. „To znamená, že je nyní trochu z obliga. Její ředitel si může oddychnout, jelikož nebude pozván na kobereček k premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, kterému přímo podléhá,“ popsal vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Přesto má Mosad na kontě i neúspěchy. Jedním z nich je například selhání při pokusu o likvidaci člena Hamásu Chálida Maš’ala v roce 1997. Agenti Mosadu mu tehdy píchli injekcí jed a měl zemřít do 48 hodin. Maš’al ale v nemocnici přežil, jak informuje The Telegraph, který akci označil za jedno z největších fiasek v historii speciálních akcí Izraele. Agenti byli následně zadrženi a později vyměněni do Izraele za propuštění duchovního lídra Hamásu šejka Ahmada Jásína a dalších palestinských a jordánských vězňů.

Šin Bet

Šabak, v západních médiích známá pod zkratkou Šin Bet, je izraelská Všeobecná bezpečnostní služba. „Má na starosti vnitřní bezpečnost Izraele, tedy především palestinské teroristické organizace,“ vysvětlil Zrno. Mezi její hlavní úspěchy patří například upozornění na egyptského agenta v řadách Mosadu Theodora Grosse, kterého následně dostala před soud. Dále pak zlikvidování židovské extremistické organizace Kach, odpovědné za vraždy palestinských Arabů. Veřejnost se tak poprvé dozvěděla o vyslýchacích metodách Šin Betu – tzv. hodném a zlém poldovi, spánkové deprivaci, studených sprchách a podobně. Komando Šin Bet zlikvidovalo i vrchního výrobce bomb teroristické organizace Hamás Jahjá Ajjáše, a to díky výbušnině umístěné v telefonu.

Až začne vyšetřování sobotního teroristického útoku, bude to právě Šin Bet, na koho bude upřena hlavní pozornost. „Její ředitel Ronen Bar bezesporu nebude mít klidné spaní. Přitom je to zkušený muž, bývalý člen elitních izraelských jednotek a terénní agent Šin Betu od roku 1993,“ popsal Zrno.

Pokud by vyšetřování odhalilo pochybení Šin Betu, nešlo by o jeho první neúspěch. Například v roce 1995 spáchal židovský extremista Jigal Amir atentát na tehdejšího izraelského premiéra Jicchaka Rabina. Vyšetřovací komise poté konstatovala, že se zpravodajci dopustili řady závažných pochybení. Tehdejší ředitel Kamil Gilon kvůli tomu rezignoval.

Aman

Aman je vojenská zpravodajská služba, která podléhá náčelníkovi generálního štábu Herci Halevimu a zodpovídá se izraelskému ministrovi obrany, jímž je v současné době Binjamin Ganc. Má na starosti především vyhodnocování vojenského ohrožení Izraele.

Aman se podílel na operaci Mosadu při likvidaci vrahů izraelských sportovců a spolupracoval také na operaci Entebbe, tedy protiteroristické akci na osvobození rukojmí unesených palestinskými teroristy.

Za jeden z neúspěchů Amanu se považuje například začátek jomkipurské války. Bezpečnostní složky totiž měly zprávu o chystaném arabském útoku k dispozici 36 hodin předem. Vyšetřovací komise později konstatovala, že Aman selhal hned v několika ohledech.

„Také Aman se bezesporu ocitne pod drobnohledem budoucí vyšetřovací komise, protože neodhalil přípravy tak masivního teroristického útoku na území Izraele, jaký se stal v sobotu,“ popsal Zrno s tím, že to může otřást křeslem ředitele Amanu, generálmajora Aharona Haliva, který byl dříve velitelem výsadkové devize.

Tagy:
Izrael Hamás tajná služba Mosad Matyáš Zrno Šin Bet Aman