PŘEHLEDNĚ o ruské mobilizaci: Koho všeho se týká a jak chce země občany k odvodu donutit?

Snímek z zářijového ruského vojenské cvičení Vostok 2022 na dalekém východě.

Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci kvůli Ukrajině

Rusko vyhlásilo poprvé od druhé světové války částečnou mobilizaci, která se má dotknout až tří set tisíc rezervistů. Záložníky chce Moskva co nejdříve poslat bojovat na Ukrajinu. Rozkazy Vladimira Putina se ale přímo dotknou i profesionálních vojáků, kteří už ve válce bojují. Ti totiž nyní nově nesmí válečnou zónu opustit.

Ruský prezident Putin překvapil celý svět, a to včetně vlastních občanů. Mnozí z nich teď budou muset napochodovat do válečné vřavy. Šéf Kremlu totiž vyhlásil v ranním projevu částečnou mobilizaci. Rozkaz bude mít navíc kritický dopad mimo jiné na ruské vojáky, kteří již na Ukrajině bojují.

Koho se částečná mobilizace dotkne?

Podle statistik mělo Rusko před válkou k dispozici zhruba dva miliony rezervistů. Odhady se ale začaly v průběhu konfliktu na Ukrajině snižovat. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu po Putinově projevu oznámil, že do války půjde až 300 tisíc vojáků v záloze. Podle Šojgua se přitom jedná o pouhé jedno procento z celkového počtu lidí, které by mohlo Rusko za současných podmínek povolat.

Rozkaz se bude týkat ruských občanů, kteří mají za sebou vojenskou službu nebo už sloužili v armádě. Opatření se dotkne také proruských separatistů na Donbasu, kteří, pokud budou chtít bojovat, mají dostat stejné garance jako profesionální vojáci. Částečná mobilizace by se měla dotknout rezervistů ve věku od 18 do 50 let. Výjimku zřejmě dostanou političtí příslušníci. O odklad mobilizace pak mohou žádat zaměstnanci v obranném sektoru.

Jak Putinův rozkaz ovlivní vojáky, kteří už na Ukrajině bojují?

Povely z Kremlu změní život nejen rezervistům v Rusku, ale i profesionálním vojákům, kteří už na Ukrajině bojují. Mnozí z nich dosud zůstávali ve válce kvůli relativně vysokému platu a plnili časově omezený kontrakt. To se teď ale mění. Ruští vojáci na Ukrajině podle vojenských expertů nesmějí frontu opustit před koncem mobilizace.

Ještě před středeční mobilizací se množily zprávy, že ruské velení ignoruje kontrakty vojáků a nutí muže zůstávat na bojišti i po vypršení smlouvy. Mnozí mají přesluhovat i o několik měsíců. Výše popsané faktory tak zřejmě ještě prohloubí špatnou morálku ruských složek.

Jak Rusové na mobilizaci reagují?

Na sociálních sítích se objevují informace o tom, že některé Rusy Putinův rozkaz příliš nepotěšil. Občané největší země světa tak na internetu vyhledávají, jak se branné povinnosti vyhnout, nebo hledají způsoby, jak Rusko rovnou opustit. Například v úterý v zemi osminásobně vzrostla četnost zadávání otázky do Googlu. Někteří lidé proti rozkazu Kremlu svolávají demonstrace.

Je zřejmé, že se mobilizace dotkne lidí, kteří mohli mít slibně rozjetou kariéru v „nevojenském“ sektoru. Putin chce, aby záložníci posilnili armádu na Ukrajině co nejrychleji. Nejdříve je ale čeká cvičení. Podle expertů celý proces může zabrat klidně i několik měsíců.

Jak chce Rusko občany donutit?

Kreml v souvislosti s mobilizací zavádí nový balíček trestů, jehož snahou je upevnit odhodlanost ruských bojovníků. Trest vězení tak hrozí například lidem, kteří neuposlechnou povolávací rozkaz, nebo se na bitevním poli nepříteli dobrovolně vzdají.

Tagy: