PŘEHLEDNĚ: Úsporný tarif nebo zastropování. Co lidem pomůže proti vysokým cenám energií?

Ilustrační foto

Zastropování ceny plynu pro malé a střední podniky

Stát začal bojovat proti drahým energiím. Řada lidí se ale v nabízené pomoci může začít ztrácet. Měsíce se totiž připravoval úsporný tarif, který ale odsunulo do pozadí rozhodnutí o zastropování cen. Zatímco tarif už domácnostem pomáhá, cenový strop na elektřinu a plyn začne teprve platit. Co už nyní funguje a na co mají lidé nárok?

Nadcházející topná sezóna děsí mnoho domácností. Důvodem je všeobecné zdražování, které začalo po covidových lockdownech a akcelerovalo po ruské invazi na Ukrajinu. K tomu se přidal i růst cen elektřiny a plynu, který znovu prodražuje veškeré zboží i zálohy spotřebitelů. V současné době ale funguje už několik forem pomoci, které jsou v boji proti drahým energiím účinné.

Úsporný tarif

Úsporný tarif připravovala vláda několik měsíců a finálně ho představila až v září. Navržen byl takovým způsobem, aby o něj lidé nemuseli žádat a automaticky se propsal do měsíčních záloh. Původně byl záměr takový, že půjde o jedinou pomoc proti drahým energiím. Letos pomůže většině domácností částkou 3 500 korun a v příštím roce by se měla pomoc více zaměřit na ty, kteří ji skutečně potřebují. Tento program je už v platnosti a lidé ho mohli zaznamenat koncem září.

Zastropování cen energií

Tato pomoc je zatím nejvýraznější, ke které se vláda odhodlala. Zásah do fungování trhu odsouhlasil kabinet Petra Fialy (ODS) finálně na středečním jednání. Výsledkem je, že strop na silovou elektřinu bez nákladů na distribuci je na šesti korunách za kWh, přičemž celková cena za MWh se bude pohybovat okolo sedmi až devíti tisíc korun. Plyn je zastropován na částce tří korun za kWh. Strop je sice nyní schválen, přesto zatím nefunguje. S jeho platností se počítá během listopadu.

Odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje

Spolu s úsporným tarifem také došlo k odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje. Poplatek je součástí ceny elektřiny, takže lidem se propíše automaticky do záloh. Tato pomoc funguje od října a zatím je odsouhlaseno, že poplatek se nebude platit až do konce příštího roku.

Bonus pět tisíc korun pro rodiny s dětmi

Tuto dílčí podporu cílila vláda také na vysoké ceny energií. Podle analýzy kabinetu jsou totiž rodiny s dětmi jedny s nejohroženějších skupin. Domácnosti s výdělkem do jednoho milionu korun ročně tak mohou čerpat jednorázový bonus na každé dítě. Tato pomoc se rozjela v polovině srpna a lidé o peníze mohou žádat až do konce roku. Komu se dítě ještě nenarodilo, tak může požádat až po jeho narození. Nejpozději ale do 1. července 2023.

Příspěvek na bydlení

Příspěvek je vládou velmi podporován a politici ho berou jako účinnou pomoc proti vysokým cenám energií. I z tohoto důvodu došlo už k úpravě normativů, aby o příspěvek mohlo žádat více lidí. Další úprava se chystá ke konci roku. Zda máte na příspěvek nárok, zjistíte jednoduše po vyplnění on-line kalkulačky. Budete k tomu potřebovat průměrné měsíční náklady na bydlení z předchozího čtvrtletí a údaje o čistém příjmu všech členů domácnosti.

Doplatek na bydlení

Komu nestačí poskytnutý příspěvek na bydlení, tak si může zažádat i o doplatek na bydlení. Tato dávka je pro ty, kteří nedokážou ze svého příjmu zaplatit náklady spojené s bydlením ani po obdržení příspěvku na bydlení. Nárok tak získávají pouze lidé, kteří jsou v hmotné nouzi. Od příspěvku na bydlení se liší také tím, že lze tuto pomoc získat i v případě, pokud zájemce žije na ubytovně, v zařízení sociálních služeb nebo v domově pro seniory.

Při podání žádosti je i v tomto případě třeba připravit si několik dokumentů. Například průkaz totožnosti každé osoby v domácnosti, tiskopis informace o užívaném bytu, nájemní smlouvu, evidenční list k bytu, výpis z bankovního účtu nebo tiskopis prohlášení o celkových sociálních a majetkových poměrech. Celý soupis pomoci je k dispozici na stránkách MPSV spolu s videem, které vás procesem provede.

Mimořádná okamžitá pomoc

Pokud někteří lidé nemají peníze na nezbytné výdaje, mohou také požádat o mimořádnou okamžitou pomoc. Jedná se o jednorázovou dávku, která může být poskytnuta právě na zaplacení účtů s vysokými cenami energií. Žádost lze zaslat poštou, datovou schránkou nebo ji podat na pobočce úřadu práce osobně. Možností je také podání žádosti přes portál MPSV po přihlášení přes identitu občana nebo datovou schránku. Tiskopisy k vyplnění jsou k dispozici zde.

Tagy:
elektřina energie pomoc bydlení ODS zdražování vláda Petra Fialy Úřad práce České republiky Datová schránka Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky ruská invaze na Ukrajinu