PŘEHLEDNĚ: Zamykání ambasád i záchrana Afghánců. Jak státy řeší postup Tálibánu?

Radikální hnutí Tálibán v noci obsadilo afghánský Dželálábád a tamní vládě už zbyl z velkých měst jen Kábul. Řada států světa se proto snaží z Afghánistánu zachránit své diplomaty. Země zavírají ambasády, evakuují tamní pracovníky i afghánské překladatele, kteří Západu dlouhé roky pomáhali při válce proti radikálům.

Česko

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek v sobotu na tiskové konferenci oznámil, že Česko přesouvá své dva diplomaty z Kábulu na mezinárodní letiště. Bezpečnostní rada státu se posléze večer dohodla na tom, že Česko pomůže evakuovat také afghánské tlumočníky a jejich rodiny, kterým podle Kulhánka jinak hrozí smrt.

USA

To na americké ambasádě v Kábulu pracují stovky lidí, Spojené státy proto pojaly záchranu diplomatů jako obří repatriační akci. Joe Biden vypravuje do Afghánistánu pět tisíc vojáků, kteří mají pomoci s hladkým průběhem evakuace zaměstnanců ambasád i afghánských spolupracovníků. Šéf Bílého domu rovněž pohrozil Tálibánu, že pokud bude chtít Američanům ublížit, stihne ho trest.

Evakuace většiny amerických diplomatů začala v neděli ráno, ještě předtím pracovníci ambasády skartovali všechny citlivé dokumenty. V omezeném režimu bude velvyslanectví nadále fungovat.

Velká Británie

Také Spojené království vojensky podporuje odchod svých lidí z Afghánistánu. Směr Kábul vláda premiéra Borise Johnsona vyslala 600 vojáků. Hlava Downing Street také schválila pro případ jakéhokoli problému nasazení vojenských letounů. Ani z britské ambasády neodejdou všichni, základní konzulární funkce by tak měla pobočka nadále obstarávat.

Britský ministr obrany Ben Wallace se navíc mezi prvními vyjádřil na téma, jak budou země reagovat na případné vítězství Tálibánu. Šéf resortu nevyloučil, že v případě vzestupu radikálních hnutí a opětovného vzkříšení Al-Káidy v Afghánistánu, se do regionu opět vrátí britští vojáci.

Německo

Německo uzavřelo ambasádu v Afghánistánu a posílá do země letadla, aby evakuovala zaměstnance velvyslanectví a afghánské spolupracovníky. Země o tom rozhodla v neděli po poledni.

Skandinávské země

Dánsko a Norsko v sobotu oznámily, že ambasádu v Kábulu zavřou úplně. Finská ambasáda bude zatím fungovat, Helsinky navíc přijmou 130 Afghánců. Na evakuaci svých zaměstnanců v Kábulu pracuje též Švédsko, které zatím neoznámilo úplně zavření velvyslanectví.

Kanada

Druhá největší země světa médiím sdělila, že svou ambasádu v Afghánistánu zavře úplně a pracovníky evakuuje. Vláda navíc svolila s přijetím dvaceti tisíc Afghánců, kterým ze strany Tálibánu hrozí smrt.

Francie

Paříž vypravila repatriační lety pro své občany i příslušníky ambasády. Podobně jako Nizozemsko, Švýcarsko a Německo také dočasně pozastavilo deportace afghánských žadatelů o azyl.

Austrálie

V kontextu překotného dění v Afghánistánu se nejvíce prozíravě zachovala Austrálie. Tamní vláda totiž informovala o chystaném uzavření ambasády už v květnu letošního roku, kdy začal Tálibán znovu projevovat agresi.

Rusko

Rusko chce kvůli situaci v Afghánistánu svolat mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Ruským tiskovým agenturám to v neděli po prvotním odmítání stažení pracovníků řekl zvláštní zmocněnec prezidenta Vladimira Putina pro Afghánistán Zamir Kabulov.

Tagy: