Přelomové vítězství. S těhotnými hráčkami kluby nesmí zametat, dokázala islandská hvězda

Když je fotbalista pod smlouvou, zraní se a nemůže dlouhé měsíce hrát, stále dostává plat v plné výši. Proto islandská hráčka Sara Björk Gunnarsdóttirová nemlčela, když otěhotněla a její klub Olympique Lyon přestal posílat peníze. S odstupem se dočkala i díky spolupráci s unií FIFPro vítězství u tribunálu, které znamená pro další hráčky revoluci.

Malý krok pro Saru Björk Gunnarsdóttirovou, velký skok pro celý ženský fotbal. I tak by se dal interpretovat případ islandské kapitánky, která od léta hraje za italský Juventus Turín.

Záložnice svým kolegyním demonstrovala, že jejich práva nemohou být ohýbána podle toho, jak si kluby umanou. A že by se fotbalistky neměly bát přerušit kariéru těhotenstvím a následným mateřstvím.

Sama Gunnarsdóttirová oznámila, že čeká dítě, v dubnu 2021, kdy ještě působila ve francouzském celku Olympique Lyon – nejúspěšnějším klubu na ženské scéně, který od roku 2010 osmkrát ovládl Ligu mistryň. Lékaři jí zanedlouho řekly, že je na čase přestat hrát fotbal, a tak se vydala domů na Island. Divila se, když jí od Lyonu přestala chodit mzda, jakou očekávala. A navzdory tomu, že profesionálky v nejlepších týmech dostávají významně menší odměny než muži, rozhodně nešlo o zanedbatelný obnos.

Dostala se k ní jen mrzká částka ze sociálního zabezpečení.

Později během roku porodila a v březnu 2022 se vrátila na trávník. V tu chvíli už byla ve sporu se svým zaměstnavatelem a na pomoc přibrala FIFPro, což je celosvětová asociace „kopající“ za práva fotbalistů a fotbalistek.

Klub neplatil a neprojevil péči

V úterý byl zveřejněn rozsudek tribunálu FIFA, který FIFPro označuje za milník. Mimo jiné ukázal, že ani tak slavné značce, jakou Lyon bezpochyby je, není třeba ustupovat. „Tohle není jen byznys. Je to rozhodnutí o mých právech coby zaměstnankyně, ženy a lidské bytosti. Vítězství přesahuje moji osobu. Připadá mi to jako záruka finanční jistoty pro všechny hráčky, které chtějí mít dítě během své kariéry. Že tato varianta pro ně neznamená ‚možná‘ nebo není úplně zapovězená,“ popsala pro The Players Tribune 32letá Gunnarsdóttirová.

Tribunál nařídil, že Olympique musí fotbalové matce vyplatit 82 000 eur (1,95 milionu korun), o které během své absence neprávem přišla. „Chci se ujistit, že už nikdo nebude muset projít tím, čím jsem si prošla já. Je to probuzení pro všechny kluby,“ uvedla dále hráčka, která s Lyonem dvakrát oslavila triumf v Lize mistryň.

„Po dobu těhotenství a do nástupu na mateřskou jsem měla nárok na plnou mzdu, to říkají regule FIFA. Dostávat peníze bylo součástí mých práv a nemůže to být zpochybňováno ani tak velkým klubem, jakým je Lyon,“ pokračovala.

FIFA zavedla pravidla ohledně mateřství fotbalistek zkraje roku 2021. FIFPro upozorňuje, že od vzniku těchto nařízení jde o první vítězství svého druhu a případová studie s názvem „Gunnarsdóttirová“ byla důkazem, že nařízení byla nejen implementována, ale mohou být vynucována na národní úrovni.

Nešlo pouze o nezaplacené peníze. Lyon selhal i v tom, že o svoji plejerku nepečoval – vůbec ji nekontaktoval, nezajímal se, jak se jí daří fyzicky i psychicky, zkrátka ignoroval její blaho.

Fotbalový gigant nicméně trvá na tom, že dělal vše, aby Gunnarsdóttirovou podpořil a usnadnil jí návrat do vrcholového fotbalu. A finančně ji nepodpořil, protože se prý řídil francouzskými zákony, které „sám shledává jako restriktivní“. Na svoji bývalou hráčku je prý každopádně hrdý, že se i po velké životní změně dokázala vrátit na trávníky. Dodal, že cesty obou stran se rozešly čistě ze sportovních důvodů.

Tagy:
těhotenství mateřství fotbal ženský fotbal sport Juventus FC Olympique Lyonnais Island FIFA Sara Björk Gunnarsdóttirová FIFPro