Schillerová: Babiš podá návrh na snížení daně z příjmu. Sazby budou 15 a 23 procent

Alena Schillerová

Babiš navrhne sněmovně snížení daně z příjmů zaměstnanců na 15 %

Do úterka bude představen pozměňovací návrh na snížení daně z příjmu zaměstnanců na 15 procent. Pro lidi s vyššími příjmy bude navrženo 23 procent. V neděli to CNN Prima NEWS řekla ministryně financí Alena Schillerová. Návrh podá předseda vlády Andrej Babiš z pozice poslance.

O změně daňových sazeb se jedná v souvislosti s plánovaným zrušením superhrubé mzdy. Sněmovna má v úterý v druhém kole projednat vládní daňový balík na rok 2021.

„Řekl mi (Babiš), že to prostě lidem slíbil a že ten návrh podá. Že ho podá na 15 a 23 %, protože teď lidé potřebují pomoct. Je to sedm procent úspora z hrubé mzdy,“ řekla Schillerová.

Podle Babiše je potřeba snížit daň z příjmů pro všechny zaměstnance na příští dva roky. „Tím pádem ani zaměstnavatelé nemusí navyšovat mzdy, protože tím dochází k navýšení mezd všech zaměstnanců o 7 % hrubého a 5 % čistého,“ uvedl premiér.

Koalice ANO a ČSSD slíbila zrušení superhrubé mzdy ve vládním programovém prohlášení, v němž se zavázala ke snížení daně z příjmu na 19 %. Na zavedení patnáctiprocentní daně se koaliční strany dohodly koncem srpna. Zároveň má zůstat sazba 23 % pro lidi s příjmem zhruba nad 139 000 korun měsíčně. Nyní činí efektivní zdanění pro zaměstnance 20,1 %.

Daňově nejčistší řešení

Schillerová podle ČTK v úterý uvedla, že daňově nejčistší by bylo snížit daň z příjmu na 15 % a zavést sazbu 23 % pro lidi s vysokým příjmem. Pokud by ale vláda podle ministryně nesehnala v takovém případě podporu pro návrh státního rozpočtu na příští rok, tak může ustoupit na sazby 19 a 23 %.

Zavedení patnáctiprocentní sazby daně pouze na dva roky v minulosti doporučil prezident Miloš Zeman. Snížení by totiž podle odhadů ochudilo rozpočtové příjmy o 70 miliard až 90 miliard korun ročně. Babiš mluvil o výpadku 73 miliard korun.

Superhrubá mzda představuje hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, která u zaměstnanců poté představuje základ daně z příjmů. Vedle toho je ještě pro vysokopříjmové skupiny v daňovém systému zavedena takzvaná solidární přirážka, ta má zůstat fakticky zachována.

Pokud Prymula rezignuje, bude to jen dobře

Co se týče kompenzací, podle Schillerové by díky schválenému schodku 500 miliard korun a zkušenostem s programy, které probíhaly na jaře, mohlo dojít k obnově projektů. „Teď jsme pomoc zaměřili na postižené segmenty. Do ekonomiky k 30. září šlo přes 200 miliard korun. Počítáme, že tato částka se bude dále navyšovat o další pomoci,“ řekla ministryně. Mezi ně Schillerová zařadila například bonus 500 korun pro živnostníky, Antivirus A nebo zvýšený počet testování na koronavirus. „Já budu velmi ráda, když se nám zejména ze zdravotnického, ale i ekonomického hlediska podaří krizi co nejrychleji zvládnout a vrátit se pokud možno do nějakého normálu,“ řekla pro v nedělním rozhovoru Schillerová.

Padla také otázka ohledně případné rezignace ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který slíbil, že se vzdá funkce v případě, že za něj bude náhrada. „Pokud to přehodnotil, je to jenom dobře,“ řekla ministryně. Schillerová souhlasí s Babišem v tom, že Prymula je vynikající odborník a všeobecně si získal odbornou prestiž. „Podle mého názoru by bylo velmi dobře, kdyby zůstal v radě vlády pro zdraví nebo v nějakém expertním týmu pana premiéra a dál svými znalostmi, které jsou i na mezinárodní úrovni, pomáhal vyřešit tuto krizi,“ dodala.

Tagy: