Prémiový výkon a skvělé fotky, nebo bleskurychlé nabíjení? Otestovali jsme mobily od realme

Velký test telefonů od společnosti realme

Madhav Sheth: Rozhovor s viceprezidentem firmy realme

Tři telefony, tři různé třídy, jedna značka. Redakce CNN Prima NEWS podrobila testu trojici mobilů od společnosti realme. Každý model se lišil nejen cenou, ale také výbavou a funkcemi. Zatímco jeden telefon zazářil díky svým fotoaparátům, jiný zaujal nevídaně rychlým nabíjením. V čem recenzované mobily vynikaly a kde naopak pokulhávaly?

V redakci jsme otestovali celkem tři modely telefonů stejné značky – realme GT 2 Pro, realme GT Neo 3 a realme 9 Pro+. Všechny pohání obdobný operační systém, tedy výrobcem upravený Android 12 od Googlu. Softwarová výbava je tak prakticky totožná. První dva zmíněné modely se mohou chlubit operační pamětí o velikosti 12 GB a úložištěm s kapacitou 256 GB. Všechny testované telefony měly v balení veškeré potřebné příslušenství, a to včetně základního plastového obalu. Ani jeden z telefonů nicméně nedisponuje slotem na paměťovou kartu.

realme GT 2 Pro realme GT Neo 3 realme 9 Pro+
12GB RAM, paměť 256 GB 12GB RAM, paměť 256 GB 8GB RAM, paměť 256 GB
Procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 Procesor Mediatek Dimensity 8100 Procesor Mediatek Dimensity 920
Hlavní fotoaparát 50Mpx Hlavní fotoaparát 50Mpx Hlavní fotoaparát 50Mpx
50Mpx širokoúhlý objektiv, 2Mpx mikroskopický objektiv 8Mpx širokoúhlý objektiv, 2Mpx makro objektiv 8Mpx širokoúhlý objektiv, 2Mpx makro objektiv
Přední kamera 32Mpx Přední kamera 16Mpx Přední kamera 16Mpx
Kapacita baterie 5000 mAh, nabíječka o výkonu 65W Kapacita baterie 4500 mAh, nabíječka o výkonu 150W Kapacita baterie 4500 mAh, nabíječka o výkonu 60W
Aktuální cena 17 990 Kč Aktuální cena 16 990 Kč Aktuální cena 9 799 Kč

Model realme GT 2 Pro

Prémiová vlajková loď značky realme se ukázala světu letos na jaře v rámci barcelonské konference MWC. Podle mnohých expertů to byl odvážný a drzý krok – vstup do vyšší třídy totiž znamenal přímý souboj se zavedenými značkami jako Apple či Samsung, model GT 2 Pro se s tím ale popral více než obstojně. Z hlediska designu poněkud netradičně vsadil na udržitelnost a ekologii, zadní kryt tvoří překvapivě pevný biopolymerový materiál připomínající papír. Oproti klasickému broušenému hliníku či skle tak nezanechává žádné otisky prstů a působí neokoukaně.

O kvalitní obraz se stará 6,7palcový AMOLED displej s 2K rozlišením, který je i za ostrého slunečního světla krásně viditelný. Plynulost zajišťuje obnovovací frekvence o 120 Hz, kterou není problém upravit dle libosti. Co do konstrukce je trošku škoda, že mobil nedisponuje certifikovanou voděodolností, obzvlášť když jde o prémiovou položku.

Celé zařízení pohání štědrá hardwarová výbava. Hlavním tahounem je Snapdragon Gen 1, jeden z nejvýkonnějších mobilních procesorů na trhu. V praxi si poradil se všemi náročnějšími hrami, aniž by se mobil „zadýchal“ – bez problému zvládl na nejvyšší nastavení populární tituly jako PUBG, Genshin Impact či Wild Rift. Telefon se sice při hraní dokázal zahřát, ale ani po dvou hodinách se zapnutou hrou se nerozpálil do nepříjemných teplot. Pasivní chlazení má tedy GT 2 Pro efektivní a povedené.

Vysoký výpočetní výkon nicméně dal zabrat baterii. Ačkoliv má kapacitu o velikosti 5000 mAh, při delším hraní náročných titulů není problém se dostat na polovinu nehezky rychle. Za běžného denního provozu (se zapnutými daty a středním jasem) ale mobil drží slušně, třebaže se nabíjení jednou za dva dny nejspíše nevyhnete. Určitou útěchou je rychlá nabíječka o výkonu 65W, která dostane telefon z „nuly na sto“ za půl hodiny. Některé nadšence do technologií možná zamrzí absence bezdrátového nabíjení.

Jako vždy směřuje velká část pozornosti na fotovýbavu. Realme GT 2 Pro má vzadu trojici objektivů – hlavní 50megapixelový s optickou stabilizací a širokoúhlý s netradičním 150stupňovým záběrem doplňuje mikročočka s 40násobným zvětšením. V kombinaci se snímačem od Sony umí mobil vykouzlit velmi dobré snímky a videa.

Výstupy byly ve valné většině nadprůměrné – barvy nebyly přesaturované a nejen u portrétu dokázal fotoaparát udržet dobrý dynamický rozsah s jemným rozmazáním pozadí. Ostření bylo rovněž rychlé a obzvlášť noční režim funguje velice dobře. Někdy mobilu dělaly problémy pouliční lampy či jiné zdroje světla, které pak ve fotkách „přepálil“, stále ale dokázal vyfotit povedené noční snímky, aniž by musel dělat kompromisy. Neupravené fotografie z redakčního fototestu v zahraničí si můžete prohlédnout níže.

Zbylé dva fotoaparáty také stojí za pozornost. Široký objektiv o 150stupňovém záběru možná nevykouzlí nejostřejší snímky, na architekturu a kreativnější snímky (třeba v chrámu Sagrada Família nebo v úzkých uličkách Barcelony) je ovšem jako dělaný. Oproti „rybímu oku“ nedeformuje tolik okraje a třeba i v úzkých interiérech umí zachytit téměř celou místnost v obstojné kvalitě.

Mikroskopický 3megapixelový objektiv se používá o poznání hůře a chce to pevnou ruku, aby dokázal vygenerovat ostrou fotku. Přiblížení je ale nadstandardně kvalitní, není problém skrze objektiv sledovat jednotlivá vlákna oblečení či vyfotit drobná smítka prachu. Jde spíš ale o objektiv na „vyblbnutí“ než něco opravdu praktického. Set fotoaparátů doplňuje 32megapixelová přední kamera na selfie snímky, která dosahuje nadprůměrných výsledků. V této cenové kategorii by ale cokoliv méně bylo za mínusové body.

Videa dělá mobil lehce nadprůměrná, alespoň v porovnání s konkurencí této cenové kategorie. Občas GT 2 Pro neví, na co se má přesně zaměřit, a u rychle se pohybujících objektů nedokáže ostřit dostatečně svižně, což zamrzí. Celkově jsou ale videovýstupy dobré a optická stabilizace vykonává skvělou práci – třesoucí se ruce by člověk na videu skoro ani nezaregistroval. Mobil umí kromě 4K také 8K videa, tam ale nebyly výsledky nejpřesvědčivější.

Model realme GT Neo 3

V průběhu roku společnost realme vyrukovala s dalším zajímavým modelem, který nese název GT Neo 3. Oproti výše rozebrané vlajkové lodi ubral na výkonu a dalších prémiových parametrech, třebaže cenově oba dva telefony nyní dělí jen tisíc korun. To ovšem neznamená, že nemá co nabídnout.

Konstrukčně se model drží oproti GT 2 Pro při zemi, ekologický materiál nahradila na zadním krytu vrstva matného skla. Design se inspiroval supersportovními auty Gran Turismo, černé pruhy na bílém pozadí nepůsobí nijak rušivě a naopak dobře mobil odlišují od jiných značek ve stejné cenové kategorii.

Mobil disponuje 6,7palcovým AMOLED displejem s obnovovací frekvencí o 120 Hz. Škoda, že se rozlišení zastavilo na Full HD oproti 2K, kterým se mohl chlubit vyšší model od realme. Obraz je i tak ale velmi ostrý a plynulý.

Co se týče hardwaru, i přes drobné kompromisy je GT Neo 3 velice výkonným telefonem. Pohání ho rychlý procesor Dimensity 8100 a zvládne dobře všechny náročnější hry. I zde se testovalo na titulech jako Genshin Impact, PUBG či Wild Rift, až na pár drobných zaškubnutí (způsobené spíše velkým počtem dalších zapnutých aplikací) nepřišel při hraní žádný problém. Zahřívání se potenciální zájemci nicméně nevyhnou, ačkoliv chlazení telefonu drží teploty na ještě přijatelné úrovni.

Hlavním lákadlem GT Neo 3 ovšem není ani tak výkon jako spíše rychlost nabíjení. Baterii o kapacitě 4500 mAh doplňuje extrémně rychlá 150W nabíječka, která zcela vybitý mobil dokáže dostat na 100 procent už za 15 minut. V redakčním měření nebylo problém dobít telefon na polovinu kapacity za nějakých pět minut, což je i v prémiových kategoriích zcela nevídané. Jen je potřeba počítat s tím, že se telefon u toho pořádně zahřeje.

Za zmínku stojí, že lze rychlé nabíjení vypnout. S přibalenou nabíječkou se dá bez toho dostat na plnou kapacitu za necelých 30 minut. Co se týče celkové výdrže za běžného provozu, se zapnutými daty a občasným spuštěním náročnější aplikace dokáže GT Neo 3 zůstat v provozu od rána do večera bez jakýchkoliv komplikací, dva celé dny bez nabíjení už ale nezvládne.

Jestli se někde muselo ubrat, je to fotografická vybavenost. Hlavní objektiv s rozlišením 50 megapixelů a optickou stabilizací nadále zvládne skvělé fotky za denního světla i v nočních scénářích, zde se tedy nadšenci do focení nemusí bát o kvalitativní stránku. Za horších světelných podmínek – obzvlášť v interiérech – bývají některé snímky z GT Neo 3 možná až příliš kontrastní a přeostřené, ale není to nic hrozného.

Nepříliš slavných výsledků dosahuje spíše zbylá dvojice čoček, tedy 8megapixelový širokoúhlý objektiv a 2megapixelové makro. Ani jeden neumí velké zázraky a působí spíše do počtu, což je v porovnání s dražší řadou GT 2 Pro velká škoda. Naopak potěšilo možnost natáčení videí ve 4K, tam ale chybí pořádná optická stabilizace. Přední kamera je vesměs standardní 16megapixelová čočka, která neurazí, ale ani neokouzlí.

Najdou se i levnější alternativy

Poměrně nenápadný výrobce telefonů letos představil mnohem více modelů, GT 2 Pro a GT Neo 3 ovšem patří k těm nejzajímavějším, které redakce CNN Prima NEWS měla možnost otestovat. Po kterém z nich ale sáhnout? V praxi záleží na tom, zda u vás hraje větší roli nekompromisní výkon a prémiové zpracování, nebo mimořádně rychlé nabíjení.

V průběhu roku se párkrát změnila cena zmíněných modelů a nyní je od sebe dělí jen tisíc korun, u některých obchodů snad i méně. Ve výsledku tak GT 2 Pro možná vyjde o něco lépe v poměru cena/výkon, jen musíte přistoupit na onen kompromis, že se mobil dobije z nuly na sto „jen“ za půl hodiny.

Zajímavou alternativou pro ty, kteří si nepotrpí na prémiovou výbavu ani extrémně rychlé nabíjení, je pak realme 9 Pro+. Model střední třídy má velmi podobně schopný hlavní fotoaparát, ale také je o dobrých sedm tisíc levnější. S kapacitou 4500 mAh a rychlým drátovým nabíjením o 60W lze bez problému dobít zařízení za více než půl hodiny. Potěší také 256GB úložiště a prakticky stejný operační systém jako u obou nejvyšších modelů od realme.

Ubrat se muselo na operační paměti, i tak ale na mobilu běží nové hry plynule a bez záseků. Co možná některé zájemce překvapí, je přítomnost 3,5mm konektoru, který už z dražších telefonů prakticky zmizel. Ocení to především uživatelé, kteří nedají dopustit na drátová sluchátka.

Tagy:
telefon technologie mobilní telefon Barcelona Android konference recenze fotoaparát Sagrada Família videokamera realme гeɑlme realme GT 2 Pro realme GT Neo 3