Přemnožení vlci terorizují nizozemský venkov: Pokousali malou dívku. Děti se bojí jít do školy

Ještě před pár lety by obyvatelé Nizozemska zřejmě ani nepomysleli, že jednou budou muset řešit problém přemnožených vlků. V zemi se objevili až v roce 2015, předtím tam nežili zhruba 150 let. Aktuálně však psovité šelmy doslova terorizují zejména venkovské oblasti tohoto severozápadního evropského státu, píší zahraniční média.

S divokou šelmou si užila své i rodina van Roekelových z obce Ede v provincii Gelderland, na jejíž příběh v sobotu upozornil Daily Mail. Čtrnáctiletou Lotte totiž vlk připravil o milovaného poníka. Mladá majitelka našla ostatky svého mazlíčka v krvavé louži v trávě.

ČTĚTE TAKÉ: Ostrý útok barakudy u chorvatského pobřeží. Potápěči rozbila masku, muži hrozí ztráta zraku

Její matka se rozhodla, že otřesnou scénu ukáže i dvěma mladším dětem. Fotografii potomků stojících nad mrtvým zvířetem pak zveřejnila na sociálních sítích. „Chci, aby lidé viděli, jak se nám svět obrátil vzhůru nohama. Vlk se volně pohybuje a my jsme oběti,“ řekla Daily Mailu. „Děti se bojí jít do školy, kdyby si pro ně přišel vlk,“ dodala.

Případ znepokojil i starostu obce René Verhulsta. „Zachází to příliš daleko. Nechci, aby se to zhoršovalo,“ sdělil pro Hart van Nederland. Zdůraznil, že oblast nutně potřebuje rychlé regulace.

Vlci rozdělují společnost

Zatímco někteří lidé kritizují, že se rodiče rozhodli vystavit děti traumatizujícímu pohledu, našlo se mnohem více Nizozemců, kteří se strachují o bezpečnost.

Přemnožení predátoři v zemi doslova rozdělují společnost. Na druhé straně rozepří stojí lidé, kteří jsou pro ochranu vlků z ekologických důvodů.

Spory mezi obyvateli ještě více rozdmýchal případ, ke kterému došlo letos v červenci. V lesích v centrální části země v provincii Utrecht vlk pokousal pětiletou holčičku. Ačkoliv se o možných jiných příčinách zranění množily různé spekulace, genetické testy vzorků odebraných z rány dívky později prokázaly, že se skutečně jednalo o vlka. V Nizozemcích případ ještě vystupňoval obavy, zda vlci nemohou ve velkém začít útočit i na lidi.

Bouří se také zemědělci. Divoké šelmy totiž pravidelně napadají ovce a jiná hospodářská zvířata, což farmářům způsobuje obrovské finanční ztráty. V období od července 2023 do července letošního roku vlci zaútočili na 2 126 kusů dobytka, píše nizozemský zpravodajský server AD.nl.

Řešením se už zabývají politici. Provincie Gelderland a Utrecht chtějí ze zalidněných oblastí vlky vyhánět. V cestě jim však stojí soudy, uvádí AD.nl. Situaci komplikuje také Brusel, přidává Daily Mail. Současné směrnice Evropské unie totiž nedovolují proti vlkům zasáhnout, protože jsou přísně chránění.

To by se však nyní mohlo změnit. Státy Evropské unie podpořily snížení ochrany vlků, což má usnadnit jejich odstřel. Informovala o tom Rada EU, která členské země zastupuje.

Nezačne ale platit hned. Brusel nyní předloží návrh na změnu stavu ochrany vlka na prosincovém zasedání stálého výboru Bernské úmluvy o ochraně evropské přírody. Jakoukoli změnu Bernské úmluvy musí přijmout dvě třetiny jejích smluvních stran, nicméně vzhledem k tomu, že má návrh podporu celé EU, snížení ochrany nejspíš projde.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: S medvědy se potýkáme denně, tragédie byla otázkou času. Starosta promluvil o smrti houbaře

Tagy:
příroda zvířata venkov Nizozemsko životní prostředí Evropská unie Brusel Daily Mail Rada Evropské unie Utrecht Ede Bernská úmluva o ochraně literárních a uměleckých děl trestná činnost, právo a spravedlnost Gelderland