Troubkám opět hrozí katastrofa. Kvůli extrémnímu riziku budou evakuováni všichni obyvatelé

Následky povodní v Troubkách v roce 1997

Reportér popsal situaci v Troubkách

Vedení Troubek na Přerovsku rozhodlo v neděli odpoledne o evakuaci obyvatel kvůli extrémnímu ohrožení. V Teplicích nad Bečvou, jež jsou 40 kilometrů od Troubek, se dramaticky zvedla hladina v Bečvě, kde už platí třetí povodňový stupeň. Voda má do Troubek ležících u soutoku Moravy a Bečvy dorazit po půlnoci, informovalo vedení obce na sociálních sítích. Evakuace se týká všech obyvatel. Troubky jsou symbolem katastrofálních záplav z roku 1997.

„Z rozhodnutí starosty obce, jakožto předsedy povodňové komise, byla vyhlášena evakuace obyvatelstva z důvodu extrémního ohrožení, kdy došlo k dramatickému zvýšení hladiny na Bečvě v Teplicích a voda má dorazit do Troubek v pondělí zhruba v 01:00. Evakuace se týká všech obyvatel obce Troubky. Evakuace proběhne v době od 17:00 a evakuačním místem je parkoviště u fotbalového hřiště,“ uvedla obec. Obyvatele vyzvala, aby si s sebou vzali evakuační zavazadlo.

ČTĚTE TAKÉ: U hranic s Českem se protrhla přehrada: Přívalová vlna brala vše, co bylo v cestě

Starosta Martin Frgal v neděli řekl, že prognóza pro obec není dobrá. „Vypadá to tak, že na limnigrafu v Dluhonicích bude dosaženo skoro 700 metrů krychlových, což pravděpodobně doteče i do Troubek a voda se vylije, uvidíme, kde se to případně zastaví. Obava panuje od Bečvy, od Moravy má být dotok pozdější,“ řekl starosta. V deset kilometrů vzdálené přerovské místní části Dluhonice nyní voda dosahuje 567 centimetrů, což je 37 centimetrů nad stavem ohrožení.

V Troubkách lidé povodně zažili dvakrát, při katastrofálních záplavách v červenci 1997 rozbouřený vodní živel v obci srovnal se zemí více než polovinu domů. Zbourat se muselo 335 stavení a o střechu nad hlavou přišla polovina ze 2 000 troubeckých občanů, o život tehdy přišlo devět lidí.

„Zemřeli hlavně staří lidé, kteří nedokázali před vodou utéct. Z mladších to zabilo pouze Honzu Zaorala,“ vzpomínal před časem pro CNN Prima NEWS Pavel Němčák na nejmladší oběť. Teprve 24letý Honza Zaoral nejprve zachránil maminku a sousedku, když je ze zaplaveného domu dostal do bezpečí. Pak se však do baráčku z vepřovic vrátil, v tu chvíli se však propadla střecha domu a zasypala jej.

Dosavadní protipovodňová ochrana je podle starosty Martina Frgala v podobě navýšení v terénu připravena podle projektové dokumentace na dvaceti až padesátiletou vodu.

Řeka Bečva v Teplicích nad Bečvou momentálně dosahuje podle informací Českého hydrometeorologického ústavu 606 centimetrů, třetí povodňový stupeň je vyhlašován od hladiny čtyř metrů, extrémní povodeň od 634 centimetrů.

Na dotok Bečvy se chystají také v Přerově, kde město v neděli před 17:00 vydalo zákaz vstupu do zahrádkářské kolonie u laguny. „Informujeme občany o postupném zaplavování zahrádkářské kolonie u laguny spodní vodou. Doporučujeme opustit tuto lokalitu. Opakujeme, že stále trvá zákaz vstupu na břehy řeky Bečvy, které jsou značně podmáčeny a hrozí pád do rozvodněného toku. Platí obecný zákaz vstupu do všech zapáskovaných oblastí," uvedlo město na svých stránkách.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Troubkách opět panuje strach, nestihly se postavit nové hráze. Voda tu řádila v roce 1997

Tagy:
povodeň katastrofa Bečva Morava přírodní katastrofa Teplice nad Bečvou okres Přerov Troubky katastrofy, nehody a mimořádné události