Problémy pro majitele nemovitostí. Pokuta za chybějící dokumenty je až 400 tisíc

Jedná se o pomoc stavbařům...

Pokuty za chybějící projektovou dokumentaci. Jaké sankce vám hrozí a jak se jim vyhnout?

To, že při prodeji domu lidem chybí spousta dokumentů, není nic neobvyklého. U starších nemovitostí se naopak jedná o naprosto běžnou věc. Od ledna se ale dramaticky zvýšily pokuty za chybějící projektovou dokumentaci. Jaké sankce hrozí a na co si dát pozor?

Pan Jaroslav koupil ve Zlíně před čtyřmi lety byt. „Mám nemovitost, která je zkolaudovaná v roce 1946, a k té není vůbec žádná projektová dokumentace,“ popsal pro CNN Prima NEWS. Nejenže pan Jaroslav zjistil, že za chybějící dokumentaci hrozí pokuta, ale od ledna se maximální sankce dokonce zdvojnásobila. „Na vyzvání předsedy SVJ mi nebyl schopen ani on sám předložit žádnou dokumentaci, která náleží této nemovitosti,“ sdělil pan Jaroslav.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak bydlí Tomio Okamura? Fotograf zveřejnil první snímky interiéru jeho kontroverzního domu

Zatímco loni hrozila maximální pokuta 200 tisíc korun, od letošního ledna je to 400 tisíc. Povinnosti majitelů bytů a domů ukládá stavební zákon. „Nový stavební zákon zpřísňuje sankce za nedodržení všech povinností, což má zamezit jeho nedodržování. Tím se naplňuje veřejný zájem na zachování stavební kázně,“ uvedl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Waleczko.

Kontroly stavebního úřadu mohou přijít i na základě oznámení, že majitel projektovou dokumentaci nemá. „Pokud se z nějakého důvodu nedochovala a ani neleží v archivech stavebního úřadu, zákon na to pamatuje ustanovením o pořízení pasportu stavby,“ podotkl vedoucí stavebního úřadu ve Zlíně Petr Skácel. Tzv. pasport stavby je zjednodušená dokumentace skutečného stavu nemovitosti, která dokumentaci nahrazuje v případě, že se nedochovala. Minimální cena se pohybuje v řádu několika tisíc korun.

Stavební úřad ve Zlíně má několik archivů. Jen v tom pod zlínskou radnicí jsou dva kilometry dokumentů. Cena pořízení pasportu se výrazně liší, záleží na velikosti a stavu nemovitosti. „Je to zlomek ceny prováděcí dokumentace,“ řekl Skácel. I tak ale může jít i o desítky tisíc korun a někteří lidé jsou proto naštvaní. „Zajímalo by mě, jak lidé v baťových domkách budou shánět projektovou dokumentaci, vždyť tolik projektantů ani nemáme,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS v narážce na starou zlínskou zástavbu z dob slavného podnikatele.

Pokud majitel na výzvu stavebního úřadu, aby si projektovou dokumentaci pořídil, nereaguje, může ho to vyjít draho. „Stavební úřad ji pořídí na jeho náklady a ty náklady na pořízení projektové dokumentace po něm vymáhá soudní cestou,“ popsal Skácel.

Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) podotkla, že ze zákona vypadl paragraf o správním uvážení, tedy možnost řešení bez pokuty či zohlednění ekonomické situace majitele bytu či domu. „To mi přijde v kontextu celého stavebního zákona nešťastné,“ míní poslankyně. I tak prý ale stavební úřady v tomto ohledu sahají k pokutám minimálně. Například ve Zlíně prý zatím žádná sankce za chybějící papíry k nemovitosti nepadla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spočítejte si zdarma, za kolik byste mohli pronajímat svou nemovitost!

Tagy: