Lockdown v Rakousku jen pro neočkované? Je to frontální útok na svobodu, zlobí se kritici

Zákaz vstupu neočkovaným

Očkovaní a neočkovaní v zahraničí

Lockdown výhradně pro neočkované. Takový scénář hrozí při výrazném zhoršení situace v sousedním Rakousku. Tamní zákonodárci prý vycházejí ze statistik evropských zemí, ze kterých vyplývá, že neočkovaní lidé tvoří převážnou část pacientů s covidem na jednotkách intenzivní péče.

„Zavedení lockdownu pro očkované lidi je vyloučeno,“ prohlásil kancléř Alexander Schallenberg. Rakušané, kteří vakcinaci odmítají, tak mají smůlu. Politik prohlásil, že udělá „vše pro to, aby se zdravotní systém nedostal na hranici svých možností kvůli lenochům a váhavcům“.

„Jsme na pokraji pandemie nenaočkovaných lidí. A to přesto, že máme dostatek vakcín,“ pokračoval. V Rakousku se budou omezení zavádět podle počtu obsazených lůžek na jednotkách intenzivní péče. Když čísla přesáhnou třetinu z celkového počtu, budou muset neočkovaní do přísné karantény.

V reakci na Schallenbergův plán se ozývá i ostrá kritika. „Začal frontální útok na základní svobody, na svobodu celé populace a obzvlášť na skupinu neočkovaných. Tady se útočí na osobní svobodu, na právo na práci,“ reagoval předseda Svobodné strany Rakouska Herbert Kickl. Podle vlády má systém motivovat k vyššímu zájmu o očkování. Statistika rakouského ministerstva zdravotnictví totiž říká, že 90 procent pacientů s příznaky není očkováno.

Opačný efekt

Efekt by ale podle kritiků mohl od očkování ještě více odradit. „Některá místní média krok kritizují třeba i proto, že by podle nich mohl ještě posílit zatvrzelost a odpor odmítačů,“ sdělil Marek Martinovský, spolupracovník CNN Prima NEWS v Rakousku.

To, že neočkovaní lidé tvoří většinu covidových pacientů i na jednotkách intenzivní péče, potvrzují statistiky i z dalších evropských zemí. Zatímco v Nizozemsku jsou na těchto jednotkách nenaočkovaní čtyři z pěti, v Německu je to téměř 90 procent ze všech pacientů.

V Evropě je ale i země, která takové statistiky už prakticky nepotřebuje. Portugalsku se podařilo kompletně naočkovat celých 98 procent obyvatel starších 12 let a na celém světě v tomto ohledu nemá konkurenci. Zatímco jinde se situace opět vyhrocuje, Portugalci si naplno užívají návrat k normálnímu životu. V zemi leží na jednotkách intenzivní péče s covidem 61 lidí.

Tagy: