Pospíšil: Vláda se za dva roky nenaučila napsat covidová opatření, je to katastrofa

Jiří Pospíšil

360° 27.10.2021

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) se ani po téměř dvou letech trvání pandemie koronaviru nenaučila vytvářet proticovidová opatření tak, aby uspěla před soudem. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl europoslanec a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09). Podle právníka Tomáše Nielsena, který patří mezi kritiky opatření, jsou vládní nařízení dávno za hranou.

„Zatím ministerstvo zdravotnictví vědomě vydává protizákonná opatření bez ohledu na názor soudů. Nerespektuje mantinely, které byly nastaveny,“ pronesl Nielsen. „Existující opatření jsou dávno za hranou. Proto je napadáme u Nejvyššího správního soudu.“

Nielsen si postěžoval také na to, že některá opatření podle něho nedávají smysl. „My dnes víme, že i očkovaní šíří virus. Přesto je zvýhodňujeme,“ pokračoval právník, který pomáhá svým klientům obcházet protikoronavirová opatření. Sám říká, že není proti dodržování zákonů, ale vadí mu, když vláda svými vydanými opatřeními porušuje „základy demokracie“.

Právník mimo jiné také řekl, že nová vláda musí oproti té současné znatelně změnit komunikaci a měla by si položit otázku, zda jsou restrikce potřeba. „Plošné testování bezpříznakových lidí jsou chiméry, které nic neřeší. Vláda by měla vytvořit tým odborníků z různých názorových skupin,“ nastínil Nielsen.

Pospíšil připomněl, že sám onemocnění COVID-19 prodělal, byl dokonce hospitalizován a ležel na JIP. Přesto je podle něho správné obracet se na soud kvůli špatné legislativní stránce opatření. „Soudy nesmí vycházet z politické poptávky,“ zmínil bývalý ministr spravedlnosti.

Katastrofální jednání

Jako hlavního viníka vidí kabinet dosluhujícího premiéra Andreje Babiše (ANO). „Problém je, že vláda po dvou letech neumí udělat opatření, která by uspěla u soudu. Jsem zděšen, že poslední opatření nebyla ani projednána legislativní radou vlády,“ řekl Pospíšil ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle něho je takové jednání „katastrofa“.

„Nevadí mi, že musíme nosit respirátory na pracovišti, ale vadí mi, že to pracovník na ministerstvu zdravotnictví neumí správně napsat, nebo říct, že to napsat nejde. Nikde v Evropské unii nespadlo tolik opatření pod stůl,“ dodal Pospíšil.

Problém vidí také v resortu zdravotnictví. „Na ministerstvu zdravotnictví nejsou odborné týmy, nefunguje legislativní rada vlády. Proto některá opatření končí v koši,“ dodal europoslanec.

Tagy: