Přibývá nemocných dětí, mají kašel i střevní potíže. Kvůli pandemii nemají imunitu

Nemocné dítě

Kam se poděla dětská imunita?

Respirační onemocnění, střevní potíže nebo akutní zánět horních cest dýchacích. To jsou nemoci, které v posledních týdnech trápí dětské pacienty. Důvodem je podle lékařů oslabená imunita kvůli izolaci, kterou má na svědomí pandemie covidu.

I když jsou některé konkrétní nemoci vázané na konkrétní sezonu, lékaři potvrzují v posledních týdnech nárůst infekčních onemocnění u dětí. „Ano, teď jsme měli poměrně atypický pozdní výskyt například chřipky v minulém týdnu,“ potvrdil praktický lékař pro děti a dorost Daniel Dražan.

Zvýšený počet dětských pacientů potvrzuje i Fakultní nemocnice Motol. Na urgentním příjmu ošetří o víkendu až 140 dětí, přičemž před pandemií koronaviru to bylo kolem stovky.

„V posledních několika měsících bohužel vidíme obrovský nárůst pacientů. Děti chodí s průjmem, se zvracením, potom i s respiračními onemocněními – s kašlem. A v poslední době vidíme i nárůst dětí s neštovicemi,“ doplnila primářka Oddělení urgentního příjmu FN Motol Jitka Dissou.

„Teď od začátku roku je to opravdu období jedné nemoci za druhou. Prostě neustále nemocní. Děti měly kašel, covid, pak jsme měli neštovice,“ vypočítala jedna maminka. „Po návratu do toho kolektivu jsou neustále nemocní, samá rýma, kašel. Snažíme se různými vitamíny, otužováním posílit tu dětskou imunitu,“ přidala se další.

Na vině je i pandemie

Podle lékařů je na vině i covidová pandemie, která změnila imunitní systém i chování infekčních nemocí. „Děti začaly víc chodit do kolektivů, přestaly se nosit respirátory, tzn. děti už se začínají promořovat, zpátky se začínají setkávat s těmi chorobami, které byly dříve běžné,“ popsala Dissou.

I proto lékaři doporučují imunitu posilovat. „Především dobrá strava. Nejen jíst hromady zeleniny a ovoce, ale mít tu stravu vyváženou, pestře složenou, aby se děti pohybovaly na čerstvém vzduchu, aby konaly fyzický pohyb, aby neseděly u těch počítačů a mobilů. Aby chodily včas spát a neusínaly s mobily,“ poradila dětská imunoložka Markéta Bloomfield.

Lékaři ale zároveň upozorňují, že ročně šest až osm banálních onemocnění, jako je rýma nebo kašel, je u dětí do pěti let v podstatě normálních.

Tagy: