Prigožinův letoun před cestou absolvoval nejasnou opravu, popsala letuška. Pak zemřela

Šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin opustil 24. června 2023 velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu v Rusku.

Mezi lidmi, kteří měli zahynout při pádu soukromého letounu šéfa žoldnéřské organizace Vagnerova skupina Jevgenije Prigožina, je i letuška Kristina Raspopová. Ta krátce před vzletem psala svým blízkým o problémech s odletem. Informovala je, že letadlo má zpoždění nebo že bylo převezeno na jiné místo. Stroj podle ní mířil na „rychlou a nepochopitelnou opravu“.

Raspopová své rodině psala, že let s Prigožinem, kde byla jedinou letuškou, má zřejmě zpoždění. Důvodem měla být oprava na letadle těsně před vzletem.

„Čekali na let kvůli nějakým opravám a údržbě, nic zvláštního. Pak byli připraveni vyrazit. Nic nevybočovalo,“ citoval britský deník The Sun jednoho z příbuzných letušky, který měl se ženou před letem komunikovat. Letuška měla říci, že opravné práce byly „nepochopitelné“.

Mimo jiné prozrazovala, že „letadlo bylo převezeno pryč“. Nespecifikovala kam. Telegramový účet zvaný Shot informoval, že vyšetřovatelé nehody pracují s variantou bomby na palubě. Zároveň prý mezi podezřelými pachateli je Prigožinův osobní pilot Artěm Stěpanov, dodává telegramový kanál.

„Podle předběžných údajů došlo k explozi u přistávacího vybavení, a to přímo ve vzduchu. Kvůli tomu se odlomilo křídlo, což destabilizovalo letoun, a ten tak začal okamžitě velmi prudce klesat a točit se,“ uvádí telegramový účet. Tyto informace nelze nezávisle potvrdit.

Letové záznamy skutečně uvádí, že se Prigožinovo letadlo prudce vychýlilo z kurzu a za necelých 30 vteřin kleslo o více než dva kilometry. Zastavilo se v jedné výšce jen na pár vteřin, zřejmě když se pilot pokoušel situaci zachránit.

Smrt dva měsíce po vzpouře

Na palubě letu, který mířil z Moskvy do Petrohradu, zahynulo podle všeho deset lidí a mezi nimi i právě Jevgenij Prigožin. Ruský oligarcha a šéf Vagnerovy skupiny byl doprovázen i veliteli své žoldnéřské organizace v čele s Dmitrijem Utkinem.

Prigožin před dvěma měsíci spustil vzpouru proti Kremlu, když se svými žoldáky vyrazil na Moskvu. Šéf vagnerovců to vysvětloval spory s ministrem obrany Sergejem Šojguem a náčelníkem generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerijem Gerasimovem.

Ruský prezident Vladimir Putin napřed prohlásil, že se s Prigožinem a jeho lidmi vypořádá. Nakonec měl něloruský prezident a Putinův spojenec Alexandr Lukašenko vyjednat dohodu, podle které nebude Prigožin v Rusku stíhán, ale přesune se do Běloruska spolu s částí svých žoldáků.

Prigožin měl posléze zamířit do Afriky, kde mají jeho žoldáci už léta zavedené operace, které jsou pro ně podstatným příjmem.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina Alexandr Lukašenko oprava Rusko Rostov Vagnerova skupina Valerij Gerasimov palubní průvodčí ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin