Připravujte děti na válku, nabádá učitele německá ministryně. Chtěla by i vojáky na školách

Němčina, matematika, střelba? Příprava na válku by sice neměla být samostatným školním předmětem, ale měla by být alespoň součástí učebních osnov v Německu, říká podle deníku Bild spolková ministryně školství Bettina Stark-Watzinger.

„Společnost jako celek musí být dobře připravena na krize – od pandemie přes přírodní katastrofy až po válku,“ řekla Stark-Watzingerová novinám Funke Mediengruppe. „Civilní obrana je nesmírně důležitá, patří i do škol. Cílem musí být posílení naší odolnosti,“ vyslovila se pro pořádání cvičení civilní obrany ve školách. Píše o tom deník Bild.

Vojáci na školách

Ministryně zároveň vyzvala školy, aby navázaly „uvolněný vztah s bundeswehrem“. „Myslím, že je důležité, aby do škol přicházeli mladí důstojníci a informovali o tom, co bundeswehr dělá pro naši bezpečnost,“ řekla. Návrat ke všeobecné branné povinnosti však odmítá. Tématu se věnuje také portál ZDF.de.

ČTĚTE TAKÉ: Putin opět hrozí světu jaderným arsenálem. Nebral bych to na lehkou váhu, varuje Just

Vedle toho si Stark-Watzingerová rovněž dokáže představit, že by se v případě obrany sama chopila zbraně. „Od ruské invaze na Ukrajinu si pravidelně kladu otázku, co bych v takové situaci dělala já,“ uvedla.

Kredity za vojenský výcvik v Česku

Částečné propojení některých škol s vojenskou přípravou je možné vidět také v Česku. Některé univerzity totiž nabízejí možnost získat kredity za absolvování vojenského výcviku v aktivních zálohách armády (AZ AČR).

„Jde o snahu ocenit studenty, kteří jsou ochotni se i při svém náročném studiu zapojit z pohledu naší demokratické společnosti do mimořádně významné aktivity. A zároveň, jelikož se některé naše obory na fakultě zaměřují i na bezpečnostní otázky, služba v AZ AČR má pro některé naše studenty i smysl jako nástroj pro získání praktického vhledu do problematiky,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Jan Kofroň, garant předmětu, vyučující na Institutu politologických studií FSV UK.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dronové útoky zasáhly Rusko

Tagy:
válka Německo Česko Bild ruská invaze na Ukrajinu Civilní obrana