Studenti zahltili Babiše e-maily. Premiér jim navrhuje tři různé formy maturity

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhuje tři různé formy letošní maturit, které v úterý představil na svém twitterovém účtu. Podle něj by mohla být zkouška z dospělosti v klasickém formátu, ale jen pro studenty, kteří by chtěli pokračovat na vysokou školu. Lehčí forma by byla pro žáky, kteří ambici studovat dále nemají. A k tomu dlouho diskutovaná dobrovolná „úřední“ varianta na základě známek z předchozích vysvědčení. Babiš uvedl, že od studentů dostal na toto téma 1500 e-mailů, ale zatím je všechny nepřečetl.

„Měli bychom zohlednit všechny aspekty pandemie, já jsem o tom přemýšlel. Nabízí se klasická podoba pro studenty, kteří chtějí pokračovat ve studiu na vysoké škole. Poté by mohla být upravená podoba, tedy lehčí, pro ty, kteří nemají ambici pokračovat. Třetí by byla svobodná a dobrovolná úřední maturita pouze pro studenty, kteří doloží, že neměli možnost se plnohodnotně účastnit výuky na dálku,“ řekl Babiš na Twitteru. O možnosti úřední maturity by poté rozhodoval učitel či ředitel z dané školy.

Dostal přes 1500 e-mailů, přečetl necelou polovinu

Babiš si je jistý, že podobná situace a debata se v budoucnu už opakovat nebude. „Neměli bychom to odmítnout jen proto, že s tím přišel Babiš,“ apeloval premiér, který prý dostal již přes 1500 e-mailů, ale 840 z nich si ještě nestačil přečíst. „Jeden web zveřejnil fotografii když jsem maturoval já. Asi na mě mají složku,“ povídal dále předseda vlády a opět zdůraznil, že úřední maturita by měla být dobrovolná a pouze pro studenty, kteří měli pro výuku těžké podmínky.

Měl na mysli například dobrovolníky v nemocnicích či pečovatelských domech, děti ze složitých sociálních poměrů nebo dálkové studenty. „Měli bychom najít způsob, jak jim maturitu ulehčit,“ prohlásil Babiš.

Na Slovensku to pochopili

V dalších videích s názvy „Na Slovensku to pochopili“ a „V Británii to pochopili“ ukazoval příklady u ostatních zemí, které formu zkoušky z dospělosti razantně proměnili. Na Slovensku loni střední školy dávaly maturitní známky podle průměru za dobu studia a ze 41 tisíc žáků jich jen 392 požádalo o ústní zkoušku. „Já se jenom ptám. Když to našim vysokým školám, rektorům, nevadilo u Slováků, proč to vadí u našich českých studentů?“ narážel Babiš na Twitteru na fakt, že české vysoké školy loni přijaly téměř 3500 slovenských studentů.

V Británii maturity loni i letos zrušili a známky určí učitel podle dané metodiky, argumentoval premiér. Podle něj není pravda, že by úřední maturita devalvovala vzdělání.

Plagovi vstávají vlasy hrůzou

Babišův návrh na tři různé podoby maturit ale vzbudil i negativní reakce. „Tři druhy maturit. Premiér Andrej Babiš v tom dělá šílenej chaos. Myslím, že Robertu Plagovi vstávají vlasy hrůzou. Teda ... pardon,“ rýpl si do premiéra a prostovlasého ministra školství Roberta Plagy (za ANO) europoslanec a místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský,

S nápadem nesouhlasí ani senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta z roku 2018 Jiří Drahoš. „Velmi bych uvítal, kdyby Andrej Babiš ve věci maturit přestal manipulovat se studenty a vyhrožovat rektorům, a začal se místo toho konečně věnovat řízení vlády této země!“ napsal na Twitteru Drahoš.

Tagy: