Uplakaná krasobruslařka z Pekingu přišla do Kremlu bez stříbra. Medaili si musela půjčit

Kdo by nechtěl stříbrnou medaili z olympiády, zvlášť když by to měl být vůbec první cenný kov z největší sportovní akce na planetě? Ruská krasobruslařka Alexandra Trusovová před necelým čtvrtrokem v Pekingu ukázala, že je možné „plackou“ pohrdnout. Její emoční výbuch plný hněvu zůstává jedním z nejsilnějších momentů čínských her. A teď se ukázalo, že ani čas šrámy dokonale nezahladil – stříbro stále není pro 17letou závodnici váženým suvenýrem.

„Žádné štěstí necítím,“ prohlásila Trusovová v Pekingu krátce poté, co získala stříbrnou medaili v individuální soutěži. Měla pocit, že s pěti čtvernými skoky se jí musí na krku zákonitě houpat zlatá medaile. Nicméně od rozhodčích dostala vyšší známky a olympijskou šampionkou se stala Anna Ščerbakovová, její sparingpartnerka ze skupiny kontroverzní trenérky Eteri Tutberidzeové.

„Nenávidím každého, nenávidím tenhle sport. Už nikdy nebudu bruslit. Nikdy! Takhle to nebudu dělat dál,“ soptila Trusovová během hysterického záchvatu, který u strany kluziště snímaly kamery. „Tři roky jsem nevyhrávala velké akce. Vždycky se snažím dosáhnout cíle, vždycky zařazuji vyšší rychlostní stupeň. Chtěla jsem vyhrát, to se nestalo,“ komentovala už v klidnějším stavu svůj amok.

Kde je ta medaile?

Emoce jsou po čtvrtroce pryč, nicméně ani teď těžce vybojované stříbro nebere jako trofej. Důkaz o tom přineslo slavnostní předávání cen v Moskvě pro úspěšné olympioniky z Pekingu.

Trusovová dorazila do Kremlu, kde sportovci obdrželi vyznamenání za příkladnou reprezentaci, – na rozdíl od ostatních – bez medaile. Nechyběla mimochodem ani Kamila Valijevová, zázračná krasobruslařka, která na hrách dotáhla Rusko v 15 letech ke zlatu ve smíšených družstvech, ale soutěž jednotlivkyň končila v slzách. Dost se na ní podepsala diskutovaná dopingová kauza.

Za normálních okolností by se o tento akt postaral prezident Vladimir Putin, ale vzhledem k válce na Ukrajině za sebe vyslal zástupce – vicepremiéra Dmitrije Černyšenka a svého poradce Igora Levitina. Druhý jmenovaný mimochodem kvůli invazi odstoupil z funkce prezidenta Evropské unie stolního tenisu.

„Je zvláštní, že neměla stříbrnou medaili, kterou získala, jak víte, ve férovém souboji. Ale všichni si pamatují, že tehdy v Pekingu vzlykala, naříkala a křičela, že už dál nebude v tom zatraceném sportu,“ citoval novináře Andreje Kolesinova přítomného na ceremoniálu web Sports.ru. „Kde je ta medaile, to už může říct jen sama Alexandra Trusovová,“ doplnil s tím, že se krasobruslařka při události v kremelském Andreevském sále vyhýbala kontaktu s médii.

Kuriózní okamžik nastal ve chvíli, kdy si Trusovová šla převzít své vyznamenání. Jakmile vyrazila směrem k politickým představitelům, najednou jí na krku medaile visela. Přijala cenu spolu s kyticí a šla si znovu sednout. Zanedlouho už opět žádné stříbro u sebe neměla. Do slavnostní chvíle by příliš nezapadala jakási rebelie, a tak si medaili na chvíli vypůjčila od vedle sedící krasobruslařky Jevgeniji Tarasovové, která na pekingské olympiádě skončila druhá v soutěži párů.

Tu svoji Trusovová evidentně stále považuje za symbol zklamání.

Tagy:
Peking Vladimir Putin Moskva soutěž Olympijské hry Kreml Evropská unie krasobruslení sport Rusko stříbrná medaile Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 Anna Stanislavovna Ščerbakovová Moskevský Kreml Eteri Tutberidzeová Anna Ščerbakovová ruská invaze na Ukrajinu Alexandra Trusovová