Stát brání levnějšímu dovozu potravin, zlobí se obchodníci. Ministerstvo vyhlášku hájí

Stát podle obchodníků stále brání levnějšímu dovozu potravin.

Jablek je nedostatek a podraží

Stát stále brání levnějšímu dovozu potravin, stěžují si obchodníci. A to i přesto, že ministerstvo zemědělství nově snížilo počet druhů potravin, jejichž dovoz musí čeští dodavatelé hlásit. Podle zástupců supermarketů ovšem tato úprava nic neřeší a stát prý nadále chrání velké české potravináře. Ministerstvo namítá, že mu jde o zdraví spotřebitelů.

Obchodníci musí kontrolním orgánům nahlásit 24 hodin dopředu, jaké potraviny a v jakém množství k nim dorazí v jednotlivých dodávkách. Dříve takových položek bylo 23, od září už pouze pět. Jedná se o jablka, brambory, mák, doplňky stravy a potraviny živočišného původu.

ČTĚTE TAKÉ: Mizerná sezóna pro palírny a moštárny na severu Čech. Pomůže Morava, cenu to údajně neovlivní

„Na první pohled se zdá, že ministerstvo seznam seškrtalo, ale z hlediska počtu hlášení budou jak potravináři, tak obchodníci posílat 95 procent hlášení, které odesílali dosud,“ uvedl pro CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Vyhláška bude letos podle obchodníků komplikovat především dovoz jablek. Těch se totiž v Česku kvůli jarním mrazům urodí velmi málo. Podle Prouzy každá byrokracie navíc prodražuje náklady a promítá se do konečných cen.

Ministerstvo zemědělství si za vyhláškou stojí, omezovat nebo úplně rušit ji nechce. Důvodem je prý hlavně ochrana spotřebitele. „V seznamu jsme ponechali potraviny, v jejichž případě dochází k nejčastějším záchytům. Jde o rezidua pesticidů, výskyt salmonely v drůbežím mase, těžkých kovů v máku nebo anabolik v doplňcích stravy,“ vyjmenoval pro CNN Prima NEWS mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Ekonomové se však v tomto sporu přiklánějí spíše na stranu obchodníků. „Oznamovací povinnost u pěti potravin by měla vést k větší ochraně spotřebitele? Je to nesmysl. Pokud se škrtalo z 23 na pět položek, nechápu, proč se to celé nezrušilo,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka.

Podle ekonoma Petra Koblovského dochází k opětovné „ochraně trhu, který je tvořen velkododavateli“. Situace tak podle něj nejvíce vyhovuje hlavně tuzemským výrobcům.

V Česku je přitom trh s potravinami v mnoha případech takzvaně oligopolní, to znamená, že je na scéně několik velkých hráčů, kteří ho ovládají, což v minulosti dokázal ve svých šetřeních i Antimonopolní úřad. Děje se tak ovšem nejen na straně výrobců, ale i prodejců.

Výborný: Nejdeme na ruku dodavatelům

Prouzovo tvrzení však ministr Výborný odmítá. „Rozhodně nejdeme na ruku českým dodavatelům,“ uvedl ministr ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že se nejedná o nic, co by zvyšovalo náklady prodejců.

„Zkrácení doby nahlášení z 48 na 24 hodin je v jejich prospěch. Nedochází k tomu, že by kamiony musely čekat na hranicích, vše standardně funguje. Prodejce jen jednoduchým způsobem oznámí on-line příchozí zásilku příslušným úřadům,“ namítl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stát může fungovat na dluh, ale ne na tak velký, uvedl Hradil. Nevidím odvahu k reformám, řekl Pilný

Tagy:
jablko ovoce potraviny zemědělství kontrola Tomáš Prouza dovoz obchodníci vláda Marek Výborný antimonopolní úřad Pavel Peterka Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky