Proč jsou muži častěji hova*a, ptala se Šípová. Istanbulská úmluva to nezmění, podotkl Jirsa

Senátorka Adéla Šípová (za Piráty) a senátor Tomáš Jirsa (ODS)

360° 15.9.2023

Proč jsou muži častěji hova*a? Takovou řečnickou otázku v pořadu 360° na CNN Prima NEWS položila senátorka Adéla Šípová (za Piráty). Reagovala na tvrzení senátora Zdeňka Hraby, že ženy nejsou častějším terčem domácího násilí proto, že jsou ženy, nýbrž proto, že násilník je hova*o. Senátor Tomáš Jirsa (ODS) přesto dodal, že Istanbulská úmluva je nadbytečná. S tím Šípová nesouhlasila. Podle ní je třeba se vymezit proti násilí na ženách a zvýšit prevenci.

Podle senátorky Adély Šípové jsou výrazně častějšími oběťmi domácího násilí právě ženy. „Souvisí to s jejich postavením v rámci rodin. To není ještě stále tak rovné, jak by mělo být. Nerovnosti žen a mužů jsou u nás doloženy například rozdíly v platech, který činí 16 procent,“ popsala v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda souhlasila s pokračováním ratifikace Istanbulské úmluvy. Dokument míří do Sněmovny

Podle analytičky iniciativy Pod svícnem Adriany Chochelové výzkum ukázal, že každá třetí žena a každý devátý muž se v nějaké formě, ať už fyzické, psychické, nebo jiné, ve svém životě setkal s domácím násilím. „Je to extrémně rozšířený trend a to číslo žen v tom poměru je oproti mužům obrovské. Domácí násilí je vztah mocenský, není podmíněný pohlavím,“ řekla Chochelová.

Senátor Zdeněk Hraba ale podotkl, že častější domácí násilí na ženách není proto, že to jsou ženy. „Je to proto, že ten násilník je prostě hov*do,“ řekl Hraba. „A proč jsou muži teda častěji hov*da?“ ptala se Šípová.

Podobný názor jako Hraba zastává i senátor Tomáš Jirsa (ODS). „My muži milujeme ženy. Ti, kteří páchají násilí, jsou de***ové,“ řekl Jirsa. Podle něj je Istanbulská úmluva o prevenci a boji proti násilí na ženách a domácímu násilí nadbytečná. „To, co říká, nepomůže změnit společnost. Jenom to vytvoří nové instituce, nové orgány a hlavně nové problémy,“ popsal Jirsa.

Šípová ale doufá, že Senát úmluvu ratifikuje. „Věřím, že se k tomu postaví čelem, že se vymezí vůči násilí. Nejen na národní úrovni, ale i v té mezinárodní oblasti mezinárodního práva,“ popsala Šípová. „V oblasti prevence násilí na ženách a domácího násilí není nikdy nic zbytečného. Vždycky můžeme dělat něco víc. Československo bylo vždycky lídrem v pelotonu států, které ratifikovaly mezinárodní úmluvy v oblasti lidských práv, a já věřím, že nyní nebudeme na chvostu,“ dodala senátorka.

Tagy: