Bouček po vyléčení z covidu daroval krevní plazmu. Podívejte se, jak proces probíhá

Libor Bouček daruje krevní plazmu

Libor Bouček daruje krevní plazmu

Moderátor Libor Bouček se rozhodl po vyléčení z covidu darovat krevní plazmu. Ta podle odborníků pomáhá při léčbě nakažených touto nemocí. Ministerstvo zdravotnictví proto hledá lidi, kteří nemoc prodělali, a vyzývá je, aby přišli plazmu darovat. Přednostně jsou vhodní muži a ženy, kteří v minulosti nedostali transfuzi. U žen je navíc pro odběr lepší, pokud ještě nebyly těhotné. Jak proces probíhá, jsme sledovali přímo s Boučkem.

Moderátor Libor Bouček dorazil k Fakultní nemocnici Královské Vinohrady (FN KV), kde plazmu daroval, kolem sedmé ráno. „Pustil jsem ty, kteří dorazili dřív než já. Teď čekám na vyšetření, které určí, zda vůbec vhodný dárce jsem. V teoretické rovině ano. Nejsem žena, která by prodělala těhotenství. Nejsem ani muž, který by prodělal nějaké vážné zdravotní problémy,“ informoval.

Doplnil, že se rozhodl krevní plazmu darovat poté, co zjistil, že by tím mohl sám přispět k alespoň malému zlepšení situace. „Když mám tu možnost, chci zjistit, zda můžu plazmu věnovat. I když se musím přiznat, že jestli mám z něčeho v životě obavu až panický děs, tak je to lékařské prostředí,“ svěřil se. Strach má prý zřejmě kvůli tomu, že medicíně moc nerozumí.

Kompletní přehled míst, kde můžete darovat krevní plazmu, najdete na webu nadačního fondu Kapka naděje.

Ředitel FN KV Petr Arenberger pak v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS popsal, jak samotný odběr probíhá. „Dělá se na speciálním přístroji. Nesebereme vám ani tolik krve, jako kdybyste ji normálně dával, ale odebíráme opravdu jenom tu nečervenou, jenom tu nažloutlou tekutinu,“ vysvětlil Arenberger. Právě ta je potřebná pro další léčbu.

Proces trvá dvě hodiny, odběr 40 minut

Ještě předtím ale musel moderátor absolvovat vstupní vyšetření. Celý proces trvá zhruba dvě hodiny, z toho přibližně 40 minut samotný odběr. „Přišli jsme nahoru, kde se (Libor Bouček) zaregistroval. Nechal dvě tělesné tekutiny – moč a krev. Provedli jsme vyšetření, natočilo se EKG. Bylo to standardní interní vyšetření, což znamená takové to proklepání, poslechnutí a podobně, odebrání anamnézy. Všechno bylo v pořádku a rozhodlo se, že na separátor může jít. Mezitím přišel výsledek krevního vyšetření, kde bylo taky vše v pořádku,“ uvedl Arenberger.

Bouček v tu chvíli nemohl mluvit, protože už mu v pozadí lékaři plazmu odebírali. „Odběr probíhá, na rozdíl od běžného odběru krve, tak dlouho právě proto, abychom mu neukradli, co není úplně nezbytně nutné, to znamená krvinky,“ uvedl ředitel nemocnice v přímém vstupu.

Důležité je přihlásit se zhruba 14 dní po prodělání onemocnění

Arenberger je rád, že média o potřebné krevní plazmě informují. „Je to určitě užitečné a významně to může pomoci zlepšit průběh onemocnění u jiných pacientů nebo je dokonce zachránit,“ uvedl ředitel FN KV s tím, že dárci by se měli hlásit zhruba 14 dní poté, co onemocnění prodělají. Darovat mohou plazmu dvakrát až třikrát, poté množství protilátek v jejich těle klesá.

Ujistil také, že protilátky dárci chybět nebudou. „Ty protilátky ubývají postupně. U některého onemocnění rychleji, u některého přetrvávají celý život. A organismus si je vlastně vyrábí, protože ví, proti čemu je použije. Čili v tomto případě neubývá vaše ochrana, protože vy si ji zase dovyrobíte zpátky. Vaše tělo ví, jak na to – na rozdíl od někoho, kdo se teprve poprvé s tou nemocí setkal. Ztráta imunity nehrozí,“ dodal Arenberger na závěr.

Tagy: