Tropická vedra vystřídají silné bouřky. Kde o prodlouženém víkendu udeří nejdříve?

Počasí (ilustrační foto)

Počasí (4.7.2024 6:50)

Prodloužený víkend slibuje oteplení –⁠ teploty se v pátek vyhoupnou přes 25 °C a v sobotu ručička teploměru vyletí dokonce až k 32 °C. Slunné počasí však budou doprovázet také přeháňky a silné bouřky. Ty by se mohly objevit i v neděli.

Čtvrtek přinese zatím jen mírné oteplení, denní teploty se budou nejčastěji pohybovat mezi 18 a 22 °C, v nížinách vystoupají i na 24 °C. Převažovat bude zatažená obloha, déšť bude spíše ojedinělý.

ČTĚTE TAKÉ: Divoký začátek prázdnin v Evropě. Bouře zabíjely ve Švýcarsku i Francii, voda zaplavila města

„Během večera pak na naše území dorazí od severozápadu slabší studená fronta, která se projeví jak přeháňkami, tak i zesílením větru, který může být i nárazovitý,“ upozornila ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Michaela Valachová.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V pátek už meteorologové očekávají přeháňky pouze ojediněle, a to zejména na horách. Bude také tepleji, ručička teploměru vystoupá i na letních 25 °C, na jižní Moravě až na 27 °C.

Nejvyšších teplot se ale dočkáme v sobotu. Vyvrcholí příliv teplého vzduchu a teploty vystoupají až na 32 °C. Během dne k nám od západu ale dorazí studená fronta, která s sebou přinese přeháňky a bouřky.

„V neděli pak čekáme doznívající vliv zvlněné studené fronty, tedy silné srážky a bouřky. Změní se také rozložení teplot, a zatímco na východě budou teploty stále kolem 30 °C, na západě klesnou až na 19 °C.

V následujícím týdnu se ale opět dočkáme přílivu teplého vzduchu a teplot blížících se 30 °C.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zkáza „Beryl“. Hurikán v Karibiku zesílil na nejvyšší stupeň, NASA ukázala superbouři z kosmu

Tagy: