Kampaň Fialy a spol. za miliony? Vláda má optimismus šířit, ne si ho zaplatit, míní Schmarcz

Vládě Petra Fialy, která je v polovině svého funkčního období, důvěřuje pouhá čtvrtina lidí.

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 24.9.2023

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) čelí kritice z řad opozice i některých komentátorů za připravovanou propagační kampaň za 42 milionů korun. Komentátor Info.cz Martin Schmarcz CNN Prima NEWS řekl, že kabinet sice má šířit optimismus, ale ne si jej platit. Označil to za „špatný symbol“, který si Fialova vláda měla odpustit. Samotný konsolidační balíček je podle Schmarcze navíc nepovedený.

Schmarcz poznamenal, že každá vláda se snaží propagovat svoji pozitivní činnost a kabinet premiéra Fialy není výjimkou. Stejně tak zmínil, že částka činící 42 milionů za propagaci „není tolik“. „Přesto musím říci, že pochopení pro to v této situaci nemám, je to opravdu špatný symbol,“ pronesl.

„Jak jsem říkal, že by lidé potřebovali vidět trošku optimismus do budoucnosti, tak by to nemělo být v tom, že si ten optimismus zaplatí. A pokud není sama schopna svými činy, kroky a tím jak vystupuje šířit optimismus, tak dělat to pomocí plakátovací kampaně, na které slušně vydělají poskytovatelé, není dobře. Vláda si to má odpustit, jako si měla odpustit i jiné výdaje,“ komentoval dále Schmarcz.

Rovněž zkritizoval i vládní konsolidační balíček. Ten je pod palbou i od opozice a některých komentátorů či ekonomů. „Chyba se stala při přípravě balíčku, protože je nesrozumitelný, složitý a dlouhý,“ řekl komentátor Info.cz.

„Místo jasných ozdravných kroků se tam šlo cestou přištipkaření, takže se neušetřily desítky miliard tam, kde se měly. Šetří se miliardy možná tam, kde by neměly. Balíček neproporciálně víc dopadne na chudší než na ty bohatší,“ pokračoval ve vysílání CNN Prima NEWS Schmarcz. Podle něj je komplikovaný, že i mnozí odborníci žasnou.

Že vláda chystá rozsáhlou plakátovou kampaň za 42 milionů korun, informoval v týdnu deník Právo. Plánem má být oblepit prostory ve městech a obcích či ve vlacích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že hlavním cílem je poukazovat na kroky vlády. Opozice tvrdí, že jde o propagaci koalice placenou z peněz daňových poplatníků.

Koalice i opozice se zbytečně uráží, míní Schmarcz

Na přetřes přišly i výroky politiků – expremiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že vláda jeho nástupce Petra Fialy zavádí „novou totalitu“. Za to schytal kritiku například od ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN). Na to konto Babiš o Dvořákovi řekl, že je „parazit“ a „nikým nevolená nula“.

„Já považuji řeči o nové totalitě ze své podstaty za strašnou urážku obětí skutečných totalit,“ řekl ministr v nedělní Partii Terezie Tománkové a popsal zkušenosti své rodiny s diktaturou. „Část mé rodiny za nacistické totality zůstala ve spalovacích pecích v Treblince. Mého otce komunistická totalita vyhodila z práce, mého bráchu ze školy, moji matku z práce, mě vyhodili z práce v kanceláři v lednu 1989 do výroby na jatkách, 17. listopad jsem strávil ve stáčírně sádla,“ zmínil ministr.

Naopak připomněl Babišovu komunistickou minulost. „Víme všichni, že komunisti ven nepustili nikoho, kdo nespolupracoval, nebyl velmi aktivním proponentem té tehdejší skutečné totality. A jestliže dneska někdo, kdo tak aktivně spolupracoval a těžil z toho, jak fungovala totalita komunistická, mluví o současné době jako o totalitě, tak je to prostě, s odpuštěním, chucpe,“ komentoval Dvořák. Dodal, že je to, jako kdyby „vrah rodičů u soudu žádal o snížení trestu, protože je sirotek“.

Zmiňované Babišovy výroky na adresu Dvořáka hájil v Partii místopředseda ANO Radek Vondráček slovy, že ministr expremiéra vyprovokoval a následně mu „naběhl na vidle“. „Andrej Babiš to přehnal a bylo vidět na Radku Vondráčkovi, že se mu to těžko hájí,“ komentoval Schmarcz.

Na druhou stranu připustil, že koalice velmi často útočí právě na Babiše, jen k tomu používá mírnější slovník. „Obě strany se zbytečně hodně zraňují a urážejí. Možná i proto je blbá nálada,“ zakončil komentátor ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: