Proti jeho výstavbě se konaly demonstrace, dnes sem lidé míří za kulturou i sportem: Areál Jammertal

Volnočasový areál Jammertal

LOXIA - Volnočasový areál Jammertal

Letní teplé dny už máme za sebou. Nicméně i podzim v Česku dál přeje venkovním aktivitám. Ať už preferujete sport, či raději vzpomínáte na čas strávený s blízkými v poklidnějším tempu, můžete zamířit do volnočasového areálu Jammertal v pražském parku Folimanka. Nadšení vzbudí především u vyznavačů skateboardingu a kolečkových bruslí. Zklamání ale nehrozí ani obdivovatelům umění.

Ať je vám šest, pětadvacet nebo padesát let, je pravděpodobné, že v Jammertalu se vám bude líbit. Tím spíš pokud znáte historii místa, na kterém areál vznikl. Této části Prahy 2 se lidé dříve raději vyhýbali. „Je to areál, který vznikl přímo pod Nuselským mostem, kde do té doby nebylo vůbec nic. A dnes si tady můžete užít neuvěřitelné množství různých aktivit,“ naznačuje kontrast mezi původní a stávající podobou Jana Mastíková, autorka projektu a zároveň také hlavní architektka studia LOXIA.

Ručně vyrobený ovál pro kolečkové sporty

Mezi zmiňované možnosti, jak se tu zabavit, patří plochy na cvičení, hřiště na pétanque, pingpongové stoly a především víceúčelový ovál, který rozzáří oči snad všem vyznavačům kolečkových sportů. „Je to ovál pro skateování, brusle, malá kola, koloběžky...“ vyjmenovává Jana Mastíková a dodává, že sportem ale zdejší vyžití jen začíná. „Můžou se tady konat i kulturní akce, například koncerty nebo nějaká představení. A v zimě se ovál promění na kluziště,“ doplňuje ještě. První bruslicí sezónu už má přitom Jammertal za sebou.

Právě zmiňovaný ovál patřil, co se budování týče, mezi nejnáročnější části areálu. Je totiž vyrobený ručně. „Aby po něm dobře ta kolečka jezdila... Zhotovení tohoto oválu trvalo tři čtvrtě roku a každý z těch rádiusů se musel pěkně ručně vybrousit, vyhladit, aby se pak po něm dobře jezdilo,“ líčí autorka projektu náročnost práce, kterou ovšem návštěvníci, především pak zřejmě zkušení vyznavači skateboardingu, ocení.

Volnočasový areál pro všechny

Jana Mastíková

Architektura ji fascinovala už v dětství. Ráda si stavěla domečky z mechu a větví.

V dětství jí rovněž učarovala Barcelona a Španělsko jako takové. Tamní architekturu označuje jako geniální. Na jihu Španělska, konkrétně v Seville absolvovala zahraniční stáž.

Na architektuře ji baví komplexnost a rozmanitost.

Váží si každého architekta, který dokáže přijít s dobrým návrhem a ten pak zrealizovat. Ví, jak složitý úkol to je.

Jak ale profesionálové ve studiu LOXIA dobře věděli, byla by škoda, kdyby byl areál určený jen pro vyhrazenou skupinu lidí. Zaměřili se proto na jeho víceúčelové využití. Kromě sportu, procházek a dětských her se tu dá obdivovat i umění. Své místo na slunci tu po letech dostala socha skateboardisty, která v parku Folimanka stála od roku 1982 a byla vůbec první na světě svého druhu. Řadu let ovšem strávila ve skladu. „Stála ve svahu, na schodišti a jelikož byla trošku odříznutá od dění, tak se jí stala nemilá věc a nějací vandalové, chuligáni jí odřízli ruce. Proto se na dlouhou dobu uklidila do depozitáře a potom z iniciativy pár lidí vznikla sbírka a té soše se ruce obnovily a stala se opět kompletní,“ vypráví Jana Mastíková.

Dnes tedy socha skateboardisty stojí poblíž oválu, kde dělá společnost sportovcům v pohybu.

Dalším dílem, jež byste při návštěvě Jammertalu neměli minout, je pomník Z vlastního rozhodnutí –⁠ Memento mori, lampa svítící směrem k Nuselskému mostu, od Krištofa Kintery.

Inspirace všedním životem

Ke své práci se Jana Mastíková i po dlouhých letech snaží přistupovat s pokorou a neustále hledá nové úhly pohledu a inspiraci. Přiznává, že ji často čerpá i v zahraničí. Velmi ji prý oslovuje pojetí veřejného prostoru v Dánsku, Holandsku a ve Španělsku. „Kde prostě vidíte, že lidé ven chodí a užívají si to tam. A konkrétně ti Dánové, Holanďané i Španělé se nebojí experimentovat. Nebojí se odvážných řešení, barev a funguje to,“ vypráví Jana Mastíková o tom, co ji na těchto kulturách fascinuje.

A zdá se, že její úhel pohledu se lidem líbí. Do Jammertalu si jen loni v prosinci našly cestu desítky škol. Je ale přístupný i veřejnosti. Navštívit ho lze každý den mezi devátou hodinou ráno a osmou hodinou večer.

Tagy: