Průvodce: Co musíte vědět o cenících dodavatelů energií, abyste platili co nejméně

Měsíční zálohy mohou mít lidé špatně nastavené.

Kolik zaplatíme za energie?

Spousta zkratek, pojmů a čísel. Pokud jste se někdy podívali do ceníku dodavatele energií, možná na vás působil právě takto. Připravili jsme proto krátkého průvodce, podle kterého se v ceníku zvládne zorientovat úplně každý.

Ačkoliv ceník vypadá u každého dodavatele trochu jinak, všechny musejí obsahovat totožné informace, z nichž zjistíte, kolik vás elektřina či plyn bude stát. Základem orientace v ceníku je tedy především znalost jeho základních položek.

Nejprve si vyberte produkt, který vám vyhovuje

V první řadě si však musíte vybrat preferovaný produkt, například smlouvu na dobu určitou s fixací na dva roky. Poté zvolte distribuční území, do něhož spadáte.

Česko se dělí na tři distribuční území podle toho, kdo v dané lokalitě spravuje distribuční soustavu – tedy plynovod nebo elektrické vedení. Pod kterého distributora spadáte, zjistíte snadno podle poštovního směrovacího čísla, které zadáte na stránkách vybraného dodavatele.

Obchodní a distribuční část ceny

Po zadání zmíněných parametrů si můžete otevřít ceník. Ten se vždy dělí na dvě základní sekce – obchodní a distribuční sazbu.

V obchodní části najdete dodavatelem stanovenou cenu za 1 MWh odebrané energie. K ní připadá stálá platba, někdy uváděná jako měsíční plat, což je fixní poplatek, který za dodávku energie musíte zaplatit každý měsíc. Pokrývá například správu smluv či poplatky za elektroměr. Ačkoliv se oproti ostatním položkám jedná o relativně nízkou částku, její výše často hraje výraznou roli při finální ceně za energie, zejména u domácností s nižším odběrem. Při srovnání dodavatelů se na něj proto zaměřte.

Distribuční část ceny pak zahrnuje veškeré poplatky související s výrobou a distribucí vybrané komodity. Tyto položky neurčuje dodavatel, ale Energetický regulační úřad. Jsou tedy pro všechny stejné bez ohledu na to, zda se rozhodnete odebírat elektřinu u ČEZ nebo třeba u innogy.

Distribuční sazba

Údaj o distribuční sazbě najdete v ceníku elektřiny jako číslo mezi dvěma písmeny „D“. Sazbu určuje fakt, jakým způsobem elektřinu využíváte. Pro běžné domácnosti, kterým slouží k napájení domácích spotřebičů a ke svícení, je tarif značen jako D02d. Máte-li k tomu elektrický bojler, budete potřebovat distribuční sazbu D25d, při topení elektrickým tepelným čerpadlem D56d a tak dále. Prakticky v každém ceníku najdete pod kódem distribuční sazby i krátký popis, podle něhož dokážete svou spotřebu zařadit.

Podle druhu distribuční sazby můžete využívat také vysoký a nízký tarif, který umožňuje odebírat levnější proud mimo špičku.

U plynu však distribuční sazbu nehledejte. Poplatky se zde rozlišují podle výše ročního odběru, který odpovídá tomu, zda plyn využíváte pouze na vaření, případně k ohřevu vody či vytápění domu.

Na co si dát pozor?

Při procházení ceníků je důležité vnímat nejen samotné ceny, ale i různé podmínky tarifů. Někteří dodavatelé mohou nabízet lákavě nízké ceny, které jsou však vázané na další podmínky, vysoké pokuty za předčasné ukončení smlouvy nebo vysoký měsíční poplatek. Proto je důležité nejen sledovat cenu za energii, ale i flexibilitu smlouvy.

Srovnání jednoduše

V současné době existuje také možnost srovnání cen energií od více dodavatelů zároveň pomocí on-line srovnávače. Do jeho pole zadáte PSČ, způsob využití energie, orientační velikost nemovitosti a současné zálohy.

Kalkulačka vám sama nabídne relevantní produkty od více dodavatelů včetně cenového srovnání. Do naší kalkulačky cen dokonce stačí nahrát vaši fakturu a umělá inteligence si sama načte potřebné informace, takže nemusíte nic vyplňovat.

Tagy:
elektřina energie ceny ekonomika poplatek Energetický regulační úřad Česko produkty a služby ekonomika, obchod a finance energie a zdroje