Elektřina je během dne výhodnější. Jak využívat nízký tarif a ušetřit tisíce korun?

Elektřina v nízkém tarifu vám může ušetřit stovky korun ročně.

Kolik zaplatíme za energie?

Řada domácností může uspořit na energiích. A to i bez toho, aniž by museli primárně omezovat svou spotřebu. Mohou totiž využívat energii z nízkého tarifu, během kterého se za využívání spotřebičů platí méně. Nízký tarif ale není úplně pro všechny. Využívat ho například nemohou ti, kteří mají nízkou spotřebu. Výhodné nízké tarify si můžete najít i v online kalkulačce, která vám vybere nejlepší nabídku pro vaši domácnost.

Energetická krize přinutila Čechy více přemýšlet nad využíváním energií a také nad jejich úsporou. Někteří využívají možnosti, které jim nabízí nízký a vysoký tarif. Během nízkého tarifu můžeme v cenících energetických společností vidět vždy nižší částky než u vysokého tarifu. Čím to je? Je to z důvodu, že nízký tarif vždy funguje jen několik hodin denně a v ten moment platíte za elektřinu méně.

ČTĚTE TAKÉ: Pět triků, které vám ušetří tisíce korun za energie. Stačí zkontrolovat jistič či myslet dopředu

Dříve se nízkému tarifu přezdívalo noční tarif. Dnes ho ale můžete využívat i během dne. Musíte ale spadat do vhodné tarifní sazby. Domácnosti s menší spotřebou a s nejčastější sazbou D01d a D02d mají smůlu. Elektřinu totiž využívají jen na svícení či běžné spotřebiče. Tyto tarify se nejčastěji využívají v panelových domech a jich se nízký tarif netýká.

Výhodnou sazbu oproti tomu využívají ti, kteří mají bojler, elektrické vytápění, elektrokotel, podlahové vytápění, přímotop nebo tepelné čerpadlo.

Jistou komplikací je, že nízký tarif nemá stanovenou každodenní dobu, kdy se začne využívat. Energetické společnosti uvádějí, že časy spínání jsou rozděleny podle distribučního území. Česká republika je rozdělena na tři části, ve kterých energii distribuuje společnost E.GD, PREdistribuce a ČEZ distribuce.

Společnost ČEZ nabízí přehled nízkého tarifu v účtu Můj ČEZ. Kromě toho také představuje jednoduchý přehled, kdy se nízký tarif spíná u vybraných distributorů.

Skutečná úspora se ale může velmi lišit. Záleží totiž na samotné tarifní sazbě, spotřebě, výkonu spotřebiče nebo na samotné smlouvě. Domácnost ale může při využívání nízkého tarifu ušetřit i několik tisíc korun ročně. Podle společnosti epet můžete při využívání elektrického bojleru na ohřev vody v sazbě D25d se spotřebou 4 MWh ušetřit i 4 500 korun.

Výhodný nízký tarif můžete zjistit přes online kalkulačku

Zjistit nejlepší nabídku a nejlevnější nízký tarif můžete přes online kalkulačku, kterou pro vás připravila redakce CNN Prima NEWS. V ní si snadno můžete vyhledat, který dodavatel má pro vás nejlepší možné podmínky.

K porovnání cen nepotřebujete složitě hledat žádné informace. Stačí nahrát poslední fakturu za energie, kterou srovnávač sám přečte pomocí technologie optického rozpoznání znaků (OCR). Z faktury se tak automaticky získají potřebné údaje, na základě kterých proběhne srovnání.

Údaje můžete také vyplnit ručně. Musíte ale znát svou distribuční sazbu nebo tarif. Pokud má pak klient zájem, může požádat jednoho z desítek expertů našeho projektu o telefonickou konzultaci.

Tagy:
ČEZ elektřina energie ceny ekonomika Česko energetická společnost produkty a služby ekonomika, obchod a finance energie a zdroje