Průzkum STEM: Kolosální propad důvěry v ekonomiku. Polovina Čechů nevěří v budoucnost

Zdražování, bankovka v peněžence, ilustrační snímek

Polovině českých domácností klesla životní úroveň

Důvěra domácností v českou ekonomiku zažívá jeden z největších propadů v historii země. Ekonomická nálada Čechů je na úrovni krize v letech 2011 a 2012, uvedl průzkum sociologické agentury STEM a poradenské společnosti KPMG k dopadům aktuálního mimořádného zdražování. Česká veřejnost je skeptická i ve výhledu do budoucna – ve zlepšení finanční situace věří jen polovina dotázaných.

Zatímco před pandemií koronaviru považovalo 70 % lidí ekonomickou situaci za dobrou, v květnu 2022 se na současný stav dívá pozitivně už jen 17 %. „Oproti poslednímu měření v září 2021 se zdvojnásobil podíl těch, kteří hodnotí ekonomickou situaci v ČR jako velmi špatnou,“ uvedli výzkumníci.

Na skeptických vyhlídkách českých domácností se podepsal rychlý sled po sobě jdoucích krizových událostí, jako byl COVID-19 a válka na Ukrajině. „Jsou to propojené nádoby a nelze je oddělit,“ řekl v pondělí na tiskové konferenci ředitel STEM Martin Buchtík.

V meziročním srovnání ekonomické nálady mezi lidmi zaznamenala agentura největší propad v historii České republiky. „Byť ne nějak zásadně největší. Ten šok je poměrně významný, uvidíme, jak se tento propad bude dále kumulovat,“ pokračoval.

Polovina dotazovaných lidí také uvedla, že se v porovnání s loňským rokem mají finančně hůře, poprvé od roku 2013. „V dějinách samostatné ČR jde o jeden z nejhorších výsledků. Situace je na úrovni ekonomické krize v letech 2011 a 2012,“ podotkl Buchtík.

Určité rozdíly lze vysledovat v různých věkových kategoriích. „Mladí lidé do 29 let mají častěji za to, že se jejich situace zlepšila, a zároveň jsou méně skeptičtí ohledně budoucího vývoje než starší věkové kohorty,“ okomentovali výzkumníci odlišnosti mezi respondenty.

Řada českých domácností musela v reakci na inflaci přistoupit na úsporná opatření. Nejčastěji omezili kouření, nákup alkoholu či cesty osobním autem. Nejméně se šetřilo na nákupu potravin, a to i přes jejich výrazné zdražování.

Tagy: