Vrchol zdražování je před námi, varuje Kovanda a radí, do čeho nejlépe investovat

Hostem Nového dne na CNN Prima NEWS byl ekonom Lukáš Kovanda.

Rozhovor s Lukášem Kovandou

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je vrchol zdražování bohužel stále ještě před námi. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS přiblížil, jak by ceny mohlo ovlivnit odpojení ruského plynu od Evropské unie, zda se vyplatí fixovat ceny energií či hypoték a do čeho nejlépe investovat.

„Vrchol zdražování je bohužel stále před námi. Pokud by došlo k odpojení ruského plynu od EU, tak si myslím, že vrchol bude velmi vysoký a nastal by na přelomu podzimu a zimy letošního roku. Poté by se situace velmi mírně stabilizovala,“ nastínil Kovanda.

Pokud by k odpojení plynu nedošlo, tak podle něj nastane vrchol v letních měsících příštího roku. „Poté bude inflace opět velmi pozvolně zmírňovat a při nejlepším výhledu by se mohla v dalším roce dostat do jednociferného pásma,“ pokračoval.

Nefixujte, počkejte

Některým lidem bude končit fixace cen, a to jak u hypoték, tak u energií. K dalšímu zafixování však Kovanda lidi nevybízí. „Ani jedno bych nedoporučoval fixovat. Počkal bych, až se situace usadí. K tomu podle mě dojde ve druhé polovině příštího roku nebo v roce 2024. Nemá cenu se uvázat do příliš vysokých splátek,“ připomněl.

Pokud chtějí lidé ceny fixovat, mají tak učinit maximálně na rok. „Ale spíše bych počkal, jak se situace vyvine, je to extrémně rizikové. Může dojít k poklesu cen. Pak by si lidé při tříleté fixaci rvali vlasy, že udělali chybu,“ sdělil.

Jak nejlépe investovat?

Lidé kvůli vysokým cenám začínají značně šetřit. Nejedná se pouze o seniory nebo matky samoživitelky, ale i o střední třídu, která se stále více orientuje skrze slevové akce a nabídky. Otázkou však zůstává, jak nejlépe investovat. Podle Kovandy je ideální najít si alternativu, která prostředky zúročí o výši inflace.

„Doporučuji kombinaci spoření. Vyhledat úročený vklad, který nabízejí české banky. Když je vklad do 2,5 milionu, tak je ze zákona pojištěn. Pokud lidé narazí na méně známou banku, tak jim situace vyjde stejně, jako by úspory měli u největší z bank. Je to úplně jedno,“ vysvětlil.

Malé banky však mnohdy mají lepší úročení. „Další část úspor bych dal to energetických akcií energetických společností. I v Česku takové akcie máme, jsou snadno dostupné. Stačí zajít za osobním bankéřem, který lidem poradí. Společnosti na současné situaci bohatnou. Pokud se na tom chceme podílet, je nutné mít u takové společnosti akcie. Jde o jeden z nejlepších způsobů, jak v současné době chránit své úspory,“ uzavřel.

Tagy: