Pavlová: Chci se zastávat zvlášť zranitelných. První dáma zahájila konferenci rané péče

První dáma Eva Pavlová zahájila mezinárodní konferenci rané péče. „Po zvolení svého manžela prezidentem jsem si předsevzala, že se budu veřejně zastávat zvlášť zranitelných skupin našich obyvatel a budu upozorňovat na témata, která je trápí,“ konstatovala v úvodu akce, na které se sešly stovky odborníků z celého světa i rodiny dětí s handicapem

„Jsem ráda, že mohu poskytnout záštitu této konferenci. Pro mě osobně je velmi symbolické, že je to zrovna konference věnována tématu raná péče,“ řekla první dáma Eva Pavlová na zahájení mezinárodní konference, která byla věnovaná rodinám dětí s handicapem. Jedním takovým je i malý Vincent, který se narodil jako zdravé dítě. V půl roce mu ale lékaři zjistili vzácné onemocnění.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel o stěhování do Lumbeho vily: Žena se tam necítila. Chce vymalovat a zbavit se nábytku

„Je to problém s energií a nějakým způsobem to postupuje. Nevyvíjel se správně, nepřetáčel se tak, jak by měl. Potřebuje každý den dostávat medikaci, potřebuje 24hodinový dohled. Máme ho v domácí paliativní péči,“ popsali Vincentovi rodiče Ondřej a Anna Lundákovi. „Podporujeme tu rodinu, aby zvládla situaci. Samozřejmě se zaměřujeme na to, abychom dítě podpořili ve vývoji. Ukazujeme rodičům, jak s ním pracovat, jak mu rozumět,“ uvedla ředitelka olomoucké pobočky Společnosti pro ranou péči Pavla Matyášová.

Dostupnost rané péče ale není v Česku ve všech krajích stejná. „Jakmile jsme měli diagnózu, tak jsem je kontaktovala. Máme štěstí, že žijeme v Praze, takže dostupnost služby byla rychlá. Trvalo to zhruba dva měsíce a mně to strašně pomohlo,“ řekla Lundáková. Ne všechny rodiny ale měly takové štěstí. „Máme pořadníky. Je to podle krajů. Jsou různé doby pořadníků, takže někde čekají měsíc, ale v některých krajích se čeká až kolem roku,“ doplnila Matyášová.

V Česku je celkem 49 poskytovatelů rané péče. Aktuálně pomáhají 900 rodinám. Na pomoc rané péče čekají nejdéle rodiny, které mají tělesně postižené dítě, dítě s kombinovaným postižením nebo s poruchou autismu. Aby Eva Pavlová dostála svým slovům zájmu o charitu a potřebné, ještě v pondělí se stihla zúčastnit slavnostního ocenění zachránců života a dobrovolníků Červeného kříže.

Tagy: