ANKETA: Klíčové volby na Slovensku. Někteří voliči odchodu Čaputové litují, jiné zklamala

Slovensko volí prezidenta.

Reportéři CNN Prima NEWS sledují slovenské volby přímo na místě

Prezidentské volby jsou pro nás zcela zásadní, shoduje se většina Slováků z Bratislavy, které oslovila CNN Prima NEWS. Primární pro některé dotázané při rozhodování bylo, aby jejich kandidát vytvořil opozici k současnému kabinetu Roberta Fica, a litují odchodu hlavy státu Zuzany Čaputové. Ne všichni ale nynější prezidentku hodnotí pozitivně. „Nezastávala se lidí,“ zmínil jeden z voličů, který redakci řekl, že svůj hlas vhodí kandidátovi, který zastává podobnou pozici jako Ficův kabinet. První kolo prezidentských voleb na Slovensku proběhne v sobotu, druhé pak o dva týdny později.

Měl by představovat silnou opozici k vládě. Tak si většina oslovených představuje roli nového prezidenta. „Hlavní pro mě je, že nechci prezidenta, který by byl ve shodě se současnou vládou. Chtěla bych, aby tak pokračoval jakýsi balanc v naší politice,“ řekla pro CNN Prima NEWS jedna z voliček v centru Bratislavy.

ČTĚTE TAKÉ: Slovenská hvězdná pěchota. Kdo chce být kromě Pellegriniho s Korčokem prezidentem?

Většina z desítky oslovených se také přihlásila k liberálním hodnotám a transatlantickému směřování země. Vnímají také, že jejich volba bude pro stav Slovenska zásadní, a že se stát ocitl na křižovatce a bude velmi důležité, kterým směrem se občané rozhodnou vydat.

„Už mám vybráno, komu svůj hlas hodím, zbytek kandidátů je pro mě zcela neakceptovatelný. Pokud to nyní nevyjde, je v podstatě dobojováno,“ sdělil redakci volič, který velmi kladně hodnotil výkon současné prezidentky Zuzany Čaputové.

Podobně to vnímá i většina oslovených. Oceňují zejména její vystupování, profesionalitu, osobní a morální hodnoty a respekt, který si vydobyla v zahraničí. Pokud by se rozhodla kandidovat, byla by to podle nich ještě jednodušší volba než nyní. Chápou ale důvody, pro které se rozhodla mandát neobhajovat. „Byly na ni vytvořeny velké politické tlaky a musela čelit mnoha útokům na její soukromí a děti. To do politiky nepatří,“ nechali se slyšet obyvatelé slovenské metropole.

Ne všichni ale Čaputovou hodnotí pozitivně. „Nezastávala se lidí. Například když nás, kteří jsme se nenechali očkovat proti koronaviru, někteří označovali za dezoláty, nepostavila se za nás,“ zmínil volič, který vhodí svůj hlas kandidátovi, který zastává podobnou pozici jako vláda Roberta Fica.

Volební účast mohou ovlivnit Velikonoce

Většina dotázaných se prvního kola volby prý určitě zúčastní. Někteří ale půjdou hlasovat až ve druhém kole. „Musel cestovat do volebního okrsku, kde mám nahlášené trvalé bydliště, což je z Bratislavy přes 200 kilometrů,“ vysvětlil jeden z voličů.

Slováci mohou v prezidentských volbách hlasovat pouze v přiděleném volebním okrsku, anebo si zařídit volební průkaz. S ním pak lze hlasovat po celé zemi. Na rozdíl od parlamentních voleb ale není možné hlasovat poštou, což negativně pociťují například slovenští studenti v zahraničí.

ČTĚTE TAKÉ: Čaputová v Praze: Chápu Fialovo rozkmotření s Ficem. Vztahy jsou ale nadále blízké

„Bylo by pro mě finančně i časově náročné jet jeden víkend vlakem do svého volebního okrsku, pak se vrátit do Česka, o pár dní později jet domů na Velikonoce a další víkend zase cestovat na druhé kolo,“ popsala Slovenska studující v Praze. Ministerstvo vnitra, které volby organizuje, neprovedlo analýzu vlivu prázdnin na volební účast. Deník SME ale upozornil, že „zvolený termín ztěžuje přístup k volbám zahraničním voličům, mezi nimiž mají koaliční strany Hlas a Směr výrazně méně příznivců“.

„Pokud by se tito lidé chtěli zúčastnit prvního i druhého kola a navštívit příbuzné o Velikonocích, museli by přijet na tři po sobě jdoucí víkendy nebo si vzít třítýdenní dovolenou,“ dodal deník.

Vyrovnaný souboj mezi favority

Favorité prvního kola jsou jasní. Již dlouhodobě se zdá, že voliče nejvíce oslovují expremiér Peter Pellegrini a bývalý ministr zahraničních věcí Ivan Korčok. Černým koněm by mohl být bývalý předseda Nejvyššího soudu Slovenska Štefan Harabin. Jeho finální zisk bude nejspíš vyšší, než předpokládaly průzkumy. Podpořil jej totiž šéf Slovenské národní strany Andrej Danko, který z boje o post prezidenta v pondělí odstoupil.

Mezi aspiranty jsou dále bývalý premiér Igor Matovič, bývalý poslanec odsouzený za propagaci neonacismu Marian Kotleba, historik Patrik Dubovský, bývalý ministr zahraničí Ján Kubiš, bývalý kriminalista Milan Náhlik a lídr strany Aliance zastupující maďarskou menšinu na Slovensku Krisztián Forró.

Očekává se, že žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční počet hlasů, které jsou nutné k vítězství v prvním kole. Druhá část klání by se proto uskutečnila v sobotu 6. dubna.

Slovenská volební noc začíná v sobotu 23. března ve 20:00 na CNN Prima NEWS a pokračuje během celé noci až do sečtení všech hlasů. Ráno pak naváže speciální vydání pořadu Nový den v 6:00.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co zaznělo v poslední předvolební debatě slovenských kandidátů na prezidenta?

Tagy: