Déšť zvedl hladiny řek, voda se vylila z břehů. Podívejte se, kde hrozí nebezpečí

Hladiny převážně menších toků na východě země vystoupaly ve středu na více než deseti místech na povodňové stupně. Říčka Velička na Hodonínsku dosáhla ráno třetího povodňového stupně, tedy ohrožení. Za uplynulých 24 hodin napršelo podle meteorologů na východě republiky nejčastěji 30 až 50 milimetrů vody. Pokles hladin toků se očekává ještě ve středu. Na většině území Jihomoravského kraje stále prší, ale déšť slábne a v Bílých Karpatech už ustal zcela. Ze Slovenska se však blíží další intenzivní srážková oblačnost.

Především na Moravě a ve Slezsku bude ve středu ještě pršet, ale postupně bude déšť slábnout, uvedl ČHMÚ. „Nejvýraznější vzestupy byly zaznamenány na tocích, které odvodňují Beskydy, Javorníky a Bílé Karpaty,“ doplnili. Říčka Velička dosáhla ráno třetího povodňového stupně, ale už po 8:00 začala hladina klesat. Naopak se dostala na třetí stupeň ve Strážnici a kulminovala po 9:00. V 11:30 se už vrátila zpět na druhý stupeň a dále klesá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po chladných dnech nás čeká teplotní šok, meteorologové předpovídají i 26 stupňů Celsia

„V Moravskoslezském kraji je vyhlášen stav pohotovosti na zhruba pěti vodních tocích,“ sdělila reportérka CNN Prima NEWS Adriana Kubisová, která situaci monitoruje v Petřvaldu u Nového Jičína. Srážky na místě prý však ustávají.

„Na Zlínsku v obci Spytihněv se vlivem neustálého deště začal hroutit starý opuštěný dům, na místo míří těžká technika, zasahuje zde i kynolog se služebním psem,“ doplnila reportérka CNN Prima NEWS Jana Vozárová.

Kvůli vodě byla uzavřená byla například silnice u Radějova a v Javorníku nad Veličkou. Hasiči odčerpávali vodu v Hrubé Vrbce, v Petrově, v Sudoměřicích, kde voda vnikla až do továrny a kde vznikaly provizorní sypané hráze.

Podívejte se na radar

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.

První povodňový stupeň pohotovosti hlásily některá místa na Vsetínsku. Platil také na potoce Kolelač v Bojkovicích na Uherskohradišťsku, na Bečvě v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku a několika menších tocích v Moravskoslezském kraji.

V Moravskoslezském kraj stouply hladiny vodních toků především na Novojičínsku. První stupeň povodňové aktivity – stav bdělosti – evidují vodohospodáři na sedmi místech regionu. „Jde například o Jičínku a Lubinu jak ve Vlčovicích, tak v Petřvaldu. Lze ale očekávat stagnaci průtoků a maximálně zcela ojediněle na některém drobném vodním toku dosažení stavu pohotovosti, tedy druhého povodňového stupně,“ uvedl technický ředitel státního podniku Povodí Odry Břetislav Tureček. Toto se očekává v případě Polančice v Polance nad Odrou.

„Hladiny nejvíce zasažených vodních toků na Moravě a ve Slezsku budou nadále v průběhu rána a dopoledne stoupat, případně kolísat kolem své současné úrovně,“ předpověděl ČHMÚ. Očekává vzestupy většinou na povodňový stupeň bdělosti, výjimečně na druhý stupeň pohotovosti. Vzhůru by měly jít hladiny zejména v Beskydech.

„Hladiny toků na ostatním území, kde se vyskytly srážky, budou spíše rozkolísané, případně jen na mírném vzestupu. V průběhu dne očekáváme postupnou stabilizaci situace v zasažených oblastech,“ doplnil ČHMÚ.

Podle meteorologů napršelo v noci na některých místech v Beskydech a také v Jeseníkách kolem 50 milimetrů na metr čtvereční. ČHMÚ varoval před rozvodněním toků zejména v povodí Dyje, Jihlavy a Třebůvky, ve čtvrtek by hladiny měly kulminovat v povodí Lužnice na jihu Čech.

Tagy:
povodeň Český hydrometeorologický ústav Vsetín Karolinka Česko Bystřička Nový Jičín okres Vsetín Jičínka Zděchov Vsetínská Bečva