Rusko už kromě nafukovacích tanků nemá co ukázat. Přehlídka bude žalostná, říká Fištejn

Pokud se moskevská vojenská přehlídka uskuteční, bude žalostná, Rusové už kromě nafukovacích tanků nemají co ukázat. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl publicista Jefim Fištejn. Podle něj musel Kreml kvůli neúspěchům na Ukrajině výrazně přehodnotit svou informační politiku.

„Kreml až hystericky přehodnocuje svou informační politiku. Přemýšlí, jak má vysvětlit, že jeho postup byl totálně zaražen. Mluví hlavně o tom, jak se bude bránit. Informační hřiště v podstatě ovládlo ukrajinské zpravodajství, ruské zdroje ani nemůžeme použít,“ řekl Fištejn ve vysílání CNN Prima NEWS.

Frontová linie se od listopadu, kdy Ukrajinci osvobodili Cherson a u něj pravý (západní) břeh Dněpru, příliš nepohnula. Rusové v důsledku obrovského náporu v Doněcké oblasti mírně postoupili v okolí Bachmutu. Kyjev i západní analytici či americký Institut pro studium války (ISW) však hovoří o tom, že Rusko za zanedbatelné územní zisky platí obrovskými ztrátami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Srdcervoucí video z Bachmutu. Dobrovolník popsal evakuaci civilistů, i proč někteří zůstávají

„V Bachmutu se bojuje doslova o domy, to nejsou ani kilometry. Každé menší vítězství se Rusko snaží prodat jako úspěch. Kreml mezitím v mnoha ruských městech ruší vojenské přehlídky. Pokud vůbec bude 9. května přehlídka v Moskvě, Putin se tam potřebuje pochlubit nějakým úspěchem – například v podobě dobytí Bachmutu. Ukrajina to ví a Putinovi tuto radost nedopřeje,“ předpokládá Fištejn.

Oslavy 9. května, kterými si Rusko připomíná vítězství nad nacistickým Německem ve druhé světové válce, se již v roce 2022 nesly ve skromnějším duchu. Vojenská přehlídka na moskevském Rudém náměstí nedemonstrovala masivní sílu ruské armády s nespočtem kusů moderní těžké techniky a letectva tolik jako v předchozích letech.

Blíží se ukrajinský protiútok?

„Putin se nemá čím pochlubit. Kdyby letos přehlídku v Moskvě zrušil, bylo by to uznání porážky. Pokud se ruská přehlídka uskuteční, bude žalostná. Rusové už kromě nafukovacích tanků nemají co ukázat. Domnívám se, že ani na tribuně nebude nikdo z cizích návštěvníků. Možná tam přijede zástupce Eritreje či KLDR, ale to už ani nemá smysl ukazovat takovou bídu,“ sdělil Fištejn.

Vojenští analytici rovněž spekulují o blížící se ukrajinské protiofenzivě, k níž by mohlo dojít na jaře nebo nejpozději na začátku léta. Často se mluví o jižním směru na Melitopol, což by případně vedlo k přetnutí ruského pozemního koridoru mezi Donbasem a Krymem.

Podle vedoucího zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáše Zrna ovlivní start ukrajinské protiofenzivy mnoho faktorů: „Ukrajinci si nemohou dovolit takové ztráty jako Rusové. Na Ukrajinu se musí dostat dostatek bojové techniky a vojáci se s ní musí naučit zacházet. Musí být také suché počasí, aby se ta těžká technika měla možnost pohybovat. Ukrajinské cesty jsou jinou kategorií, než na co jsme zvyklí ze střední Evropy.“

Americký ISW rovněž ve své nedělní analýze překvapil zprávou o tom, že ukrajinské jednotky u Chersonu překročily Dněpr a obsadily pozice na jeho levém (východním) břehu, ačkoliv není jasné, v jakém měřítku nebo s jakými záměry. Ukrajinská ani ruská strana zprávu zatím nepotvrdila.

Tagy: