Chlouba, které ale velitelé nevěří. Nasazením supertanku Rusové velmi riskují, zní ze Západu

Ruští vojáci na Ukrajině údajně nasadili své nejnovější tanky T-14 Armata. Informují o tom ruská média. Kreml se tento typ snažil již léta ukazovat světu na svých vojenských přehlídkách coby nejsilnější stroj ve svém arsenálu. Do ostrých bojů však zatím nikdy zapojen nebyl. Britové hlásí, že tanky můžou Rusové nasadit hlavně kvůli propagandistickým účelům. Ze světa však zní názory, že Armata je poruchová a hlavně ne tak silná, jak Moskva tvrdí.

„Ruští vojáci začali používat nejnovější tanky Armata k palbě na ukrajinské pozice. Zatím se nezúčastnily přímých útoků,“ hlásá ruská státní agentura RIA Novosti s odkazem na nejmenovaný zdroj. Zároveň dodává, že doposud byly tyto stroje přímo v poli testovány pouze v Sýrii.

Agentura dále popisuje sílu tohoto typu tanků. „Ten má kombinované vícevrstvé pancéřování, novou dynamickou ochranu ‚Malachit’ a aktivní pancéřování ‚Afganit’,“ píše RIA Novosti. Dodatečné obrnění má stroj ochránit před útokem protitankovými střelami. Jako hlavní zbraň uvádí 125mm kanón, který prý může pálit střely až na vzdálenost osmi kilometrů.

Již před časem o nasazení tanků T-14 Armata spekulovalo britské ministerstvo obrany, které už od začátku války na Ukrajině poskytuje k invazi pravidelný informační servis. O nejmodernějších ruských obrněncích však resort nehovořil příliš dobře.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry z bojů: Ukrajinci zničili ruský tank. Okupanti zachraňovali raněného mezi výbuchy

„Jakékoli nasazení T-14 bude pro Rusko nejspíš velmi riskantní. Jedenáct let vyvíjený program byl provázen zpožděními, snižováním plánované velikosti flotily a zprávami o výrobních problémech,“ uvedli Britové již v lednu tohoto roku.

Kromě toho dodali, že nasazení těchto tanků s sebou přinesou i nové problémy v logistice, neboť se jedná o značně těžší a větší typ, než jsou ostatní v ruské výzbroji. „Pokud Rusko nasadí T-14, tak to bude primárně kvůli propagandistickým účelům. Vyrobeno bylo pravděpodobně jen několik málo desítek kusů, kterým velitelé nejspíš nebudou příliš věřit pro boj,“ komentovali dále Britové.

Agentura Reuters připomíná, že původně si Kreml přál vyrobit na 2 300 kusů těchto tanků do roku 2020. Kvůli zpoždění v produkci byl nakonec tento počet objednán až na rok 2025.

Na druhé straně i Ukrajina má obdržet moderní tanky. Západní mocnosti jí pro boj s Rusy přislíbily desítky kusů svých vlastních obrněnců. USA Ukrajině zašlou 31 svých tanků M1 Abrams. Státy Severoatlantické aliance (NATO) nakonec po průtazích pošlou 48 německých tanků Leopard 2.

Tagy: