Prymula o covidu: Takhle masivní vlnu už v létě nikdo nečekal. Hrozí návrat lockdownů?

Roman Prymula

Rozhovor s Romanem Prymulou

Počty případů covidu v Česku i dalších zemích Evropy rychle rostou. Denní přírůstky v tuzemsku již přesahují hranici jednoho tisíce nakažených. Epidemiolog Roman Prymula v souvislosti s nástupem další koronavirové vlny doporučuje Čechům posilující dávku vakcíny. Zároveň ve vysílání CNN Prima NEWS předeslal, že by v budoucnu nemělo docházet k masivním plošným opatřením či lockdownům.

I když většina epidemiologů očekávala novou covidovou vlnu až na podzim, zdá se, že do Česka i dalších evropských zemí dorazila již na začátku léta. „Někteří předpokládali, že vlna přijde dříve než na podzim. Takhle masivně se to ale asi neočekávalo. Je tady už teď a je způsobena agresivnějšími subvariantami omikronu,“ řekl Prymula v pořadu Nový den.

Bývalý ministr zdravotnictví zmínil, že covidová nákaza přichází stejně jako třeba chřipka sezónně, tudíž se dá novým vlnám jen těžko zabránit.

„Epidemická situace se bude zhoršovat. Některé země v Evropě zavedou přísnější opatření například ohledně cestování. Později by mohly být ve vnitřních prostorách znovu zavedeny roušky. Lockdown se ale určitě nevrátí. Covid se stává součástí běžného života. K masivním plošným opatřením by nemělo docházet,“ ujistil epidemiolog.

Rovněž všem doporučil, aby se proti onemocnění nechali co nejrychleji přeočkovat. „Ukazuje se, že prodělaná nemoc z minulosti nestačí. U původní wuchanské varianty se odhadovala doba přenosu 15 minut, teď stačí pár vteřin, abychom se nakazili. Proto případů přibývá, i když je léto. Díky očkování se lidé vyhnou nemocnici, těžkému průběhu i smrti. Všem doporučuji třetí dávku. Měli bychom o tom uvažovat už teď,“ dodal Prymula.

Ve čtvrtek počet hospitalizovaných v souvislosti s covidem stoupl na 179. Prymula ale zároveň připomněl, že počet lidí na jednotkách intenzivní péče je zatím minimální.

Tagy: