Prymula s Plagou zapomněli na jídelny. Žáci na distanční výuce mohou na obědy

Zatímco žáci druhých stupňů základních škol mají příkaz střídat se ve škole po týdnu a jednotlivých třídách, vzájemnému kontaktu se nevyhnou ve školních jídelnách. Pokud se totiž rodiče nerozhodnou děti z obědů odhlásit, mají nárok na jídlo chodit i během distanční výuky. Mohou se tam tedy setkávat s ostatními spolužáky, kteří zrovna do školy docházejí.

Od pondělí se na druhém stupni základních škol zavádí nový systém fungování. Každý týden se mají střídat třídy, které budou ve škole, nebo doma na distanční výuce. Žáci z celé třídy tak budou určitý týden ve škole, zatímco jiná třída se má vzdělávat na dálku. Po týdnu se tyto třídy mezi sebou prohodí.

Přesto se žáci mohou navzájem potkávat ve školní jídelně, kam mají nárok docházet i ti, kteří se zrovna učí z domova. „Nebude-li provoz školní jídelny (příp. výdejny) přerušen, školní jídelna umožní odběr obědů v rámci školního stravování (za dotovanou cenu) i strávníkům, kteří se povinně vzdělávají distančním způsobem. Strávníci pak mají možnost podle svých aktuálních podmínek oběd odebrat,“ potvrdila pro CNN Prima NEWS tisková mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Obědy si pouze vyzvedávejte, doporučuje ministerstvo

Ministerstvo distančním žákům doporučuje, aby si obědy v jídelnách pouze vyzvedávali, ale konzumovali je jinde. „Stále platí požadavky na zvýšená hygienická opatření ve školních jídelnách. Proto doporučujeme, aby strávníci, kteří se povinně vzdělávají distančním způsobem, nekonzumovali oběd v prostorách školní jídelny/výdejny, ale pouze jej odebrali. Výdej obědů pak musí být organizován tak, aby byla dodržena protiepidemická opatření (rozestupy),“ vysvětlila Lednová.

„Školní jídelna/výdejna toho může dosáhnout např. tak, že rozloží výdej obědů do delšího časového úseku, bude obědy vydávat odděleně pro strávníky, kteří si oběd odnášejí, vyznačí před místem odběru oběda doporučené rozestupy, zveřejní před odběrovým místem informaci o povinnosti udržovat rozestupy a podobně,“ dodala.

Zařízení školního stravování musí s účinností od 9. října 2020 do 25. října 2020 (včetně) dodržovat povinnosti stanovené v usnesení vlády o krizových opatřeních. Jedná se především o rozestupy 1,5 metru mezi jednotlivými stoly, maximální počet osob u jednoho stolu je nově omezen na 4 osoby. U dlouhých stolů může sedět více osob tak, že mezi skupinami nejvýše 4 osob je rozestup alespoň 2 metry.  Současně nemůže být ve školní jídelně více osob, než je míst k sezení. Není tedy možné, aby čekali žáci v řadě v jídelně na to, dokud se neuvolní místo u stolu.

Je to oříšek, přiznávají ředitelé škol

Se situací se snaží školy poradit nejrůznějšími způsoby. „To je z mého pohledu největší oříšek, který teď řešíme. Jak to udělat, aby se děti nesmíchaly. Jedna možnost je, že si pro to jídlo přijdou s kastrůlky, jenže to jim musíme vydat na talíři a oni si to tam musí sami přendat. Není z hygienických důvodů možné, aby ten kastrůlek strčily kuchařce. Nebo jim to můžeme dát do boxů, jaké se dávají v hospodách, ale za to by si musely připlatit. Třetí možnost je, že by se najedly ve škole. My ale nevíme, kolik těch dětí bude. Uvažovali jsme, že bychom část jídelny vyhradili pro tyhle strávníky, kteří by si sedali na izolovaná místa, pokud by se ale přihlásila většina, tak by to byl problém,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Michal Černý, ředitel Masarykovy ZŠ Praha-Klánovice.

Už vidím svého puberťáka, jak jde pro jídlo s kastrůlky. Pak se stejně před jídelnou zastaví se spolužáky.

Mnozí rodiče jen nechápavě kroutí hlavou nad polovičatým řešením, které ohledně obědů vláda předvedla. Individuálně odhlásit se je přitom podle těch, se kterými mluvila redakce CNN Prima NEWS, všichni nechystají. Ne každý má totiž možnost zajistit dítěti v případě celodenní práce ještě také teplou stravu. Někteří přiznávají, že by byl i finanční problém denně uvařit za takovou cenu, kterou stojí oběd pro dítě v jídelně. Pochybují také o plánu přimět teenagery dojít si s kastrůlkem pro jídlo a ještě jim zabránit, aby se před jídelnami setkali s kamarády, kteří právě mají klasickou výuku.

„Já synovi obědy odhlásím a bude si prostě doma mazat chleba a ohřívat, co bude k dispozici, nedá se nic dělat. Už vidím svého puberťáka, jak jde pro jídlo s kastrůlky. Pak se stejně před jídelnou zastaví se spolužáky. Tak co to má za smysl? Do školy nejde, přichází o klasickou výuku z příkazu vlády a pak ho pošlou pro oběd, kde se všichni potkají, tak co je to zase za plán,“ reagovala na náš dotaz matka jednoho z žáků sedmé třídy.

Na sociálních sítích reagují také další uživatelé. „Když zmiňuješ ty školy, dnes jsme se dozvěděli, že i děti, které budou mít týden distanční výuku, můžou pak normálně přijít na oběd do školní jídelny. Dává ti to smysl? Ve škole omezí počet žáků a ti žáci se pak všichni slezou v nejzranitelnějším místě ve škole,“ tweetuje uvedla uživatelka Cat Woman.

Tagy: