Prymula: S příchodem uprchlíků z Ukrajiny evidujeme případy HIV. Hrozí vzestup covidu?

Rozhovor s Prymulou o covidu i nárůstu případů HIV

V České republice dochází k většímu záchytu případů HIV i tuberkulózy, řekl v Novém dni epidemiolog Roman Prymula. Ve vysílání CNN Prima NEWS potvrdil, že k nárůstu z části přispěli uprchlíci z Ukrajiny, kde se nemoci evidují ve větším měřítku. Přesto podle něj není důvod k obavám, stejně tak se podle epidemiologa nemusíme obávat vzestupu covidu.

Experti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny upozorňovali na to, že se kvůli migrační vlně mohou do Česka vrátit i některé vymýcené nemoci, např. záškrt, černý kašel, spalničky nebo tuberkulóza. To se zatím v masivnějším měřítku nepotvrdilo. Podle Prymuly se mírně zvýšil jen počet nových případů tuberkulózy. S příchodem Ukrajinců ale souvisí i některé nové případy nákazou virem HIV. Na Ukrajině je totiž více než šestnáctkrát vyšší incidence HIV než v České republice.

„Dochází k záchytu pozitivních případů HIV i tuberkulózy, ale není jich tolik, aby nás to mohlo ohrozit,“ zdůraznil Prymula v Novém dni. V letošním prvním čtvrtletí bylo v Česku diagnostikováno 57 nových pacientů s nemocí AIDS, meziročně o šest víc a o čtyři více než ve stejném období předloňského roku.

Obavy panovaly také ze zavlečení nové vlny koronaviru. Ani ty se ale podle Prymuly nepotvrdily. „Netýká se to covidu, v prostředí nedošlo k šíření, s uprchlíky z Ukrajiny není (spojena) žádná vlna covidu,“ připomněl bývalý ministr zdravotnictví.

Nové vakcíny proti covidu

Za středu přibylo v Česku 1 211 nově potvrzených případů nákazy. Je to nejméně za posledních sedm měsíců. Vláda se ale už nyní připravuje na případnou podzimní vlnu, které se někteří odborníci obávají. Resort zdravotnictví proto plánuje objednat nový typ vakcíny, která by měla být účinnější než dosud používané. Má to ale jeden háček – zatím se nevyrábí.

Jak vzniká nová varianta koronaviru?

  • Ve chvíli, kdy nakažená osoba infikuje dalšího člověka, vir se zkopíruje a přejde do těla nového hostitele.
  • Tento duplikační proces se ale může pokazit, čímž dochází k mutacím. Kvůli takovým chybám může vir zaniknout, může se oslabit, ale také se může stát silnějším. Nové atributy patogenu jsou prakticky nahodilé.
  • Pokud vir nasbírá více mutací a vlastnostmi se výrazně odliší od původního viru, vzniká nová varianta.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je dokonce jisté, že na podzim další vlna přijde. „Připravujeme se i na to, abychom měli dostatek vakcín a léků na podzim,“ řekl. Novou verzi vakcíny vyvíjí např. firma Moderna.

Prymula je ale k nákupu pokročilejších očkovacích látek mírně skeptický. „Doporučuji nákup, ale nejsem si jist, že by byly konkrétní nové vakcíny. Data, která pronikají mezi řádky, neukazují dramaticky vyšší účinnost a je diskutabilní, jaká by měla být strategie,“ míní.

U koronaviru je totiž podle něj velmi těžké připravovat vakcíny dopředu. „Schopnost nových variant je rychlejší a průmysl potřebuje (na výrobu) šest měsíců. Bude těžké stíhat schopnost virů mutovat,“ dodal dále ve vysílání CNN Prima NEWS.

V Česku se aktuálně denní přírůstky nově nakažených pohybují do dvou tisíc případů denně. Méně je také hospitalizovaných, s covidem v nemocnicích leží 533 pacientů, což je nejméně od poloviny loňského října.

Tagy: