Pandemie rozhodně neskončila. Covid se nejspíše vrátí na podzim, říká epidemiolog Smejkal

Petr Smejkal

K věci (504)

Přestože covid v Česku dál slábne, nemůžeme považovat pandemii za zcela ukončenou. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal. Podle něj tu s námi covid bude i nadále, to nejhorší už ale máme za sebou.

Za úterý v Česku přibylo 1 372 nakažených covidem, což je o třetinu méně než před týdnem. Podobně ubylo také hospitalizovaných, kterých je 606. Podle Smejkala nás čeká klidné léto, úplně se však covidu nezbavíme. „Covid tu s námi bude i nadále, to nejhorší už ale máme za sebou. Jestli covid pocítíme víc, tak možná zase na podzim. Určitě to ale nebude takové jako minulé zimy,“ uvedl Smejkal s tím, že nám v tom pomůže nejen proočkování nebo promoření populace, ale také další nové léky.

„Covid budeme moci pomalu zařadit mezi běžná respirační onemocnění. Rozhodně ale nemůžeme celosvětově říct, že by pandemie skončila,“ zdůraznil Smejkal. „Teď nás čeká klidné léto, ale je těžké být prorokem. Tato nemoc nás už několikrát překvapila,“ doplnil.

Smejkal v rozhovoru pro CNN Prima NEWS zmínil také čínskou metropoli Peking, ve které teď kvůli nepolevující pandemii platí přísná protikoronavirová opatření. Zavřené jsou restaurace, tělocvičny, školy a nově také desítky stanic metra. Oblíbené turistické cíle jako Zakázané město nebo zoo mají přístupné jen venkovní prostory a omezují počty návštěvníků. Ve městě platí povinné testování všech obyvatel třikrát týdně.

Totální vítězství nad virem

„Z hlediska Pekingu je to trochu politikum. Nikde nevíme, jak to v Číně opravdu vypadá. Vzpomeňme na začátek pandemie, kdy toho dost tajili,“ připomněl Smejkal. „Ale zdá se, že i přesto, že mají málo hospitalizovaných, volí přísný lockdown. Peking v současnosti zvolil strategii totálního vítězství nad virem. Což zrovna u omikronu je na vážkách, jestli je to dobrá strategie. Moc se jim to nevyplácí a navíc narážejí na velký odpor,“ uvedl Smejkal.

V celé Číně za úterý zachytili 5 489 nových případů covidu, z toho 353 bez příznaků. V samotném Pekingu bylo 51 nově nakažených, od začátku vlny spojené s variantou omikron činí pekingská celková bilance zhruba 400 infekcí.

Důvodem, proč Peking volí tak přísná opatření, může být podle Smejkala i fakt, že nemají dostatečně proočkovanou populaci. „Omikron v neproočkované nebo nepromořené populaci může nadělat větší nebo srovnatelnou paseku jako jeho předchozí varianty. Proto možná je strategie Číny jiná, než jakou volí celý svět,“ doplnil Smejkal.

Tagy: