Prymula: Vlna covidu může přijít už v srpnu, nová vakcína ale chybí. Vrátí se i restrikce

Hostem Nového dne bude epidemiolog Roman Prymula.

Rozhovor s Prymulou o covidu i klíšťatech

V posledních dnech vidíme plíživý nárůst pozitivních záchytů covidu, uvedl v Novém dni na CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. Byť jsou čísla stále velmi nízká, i on varuje, že na podzim se dočkáme další vlny. Proto by doporučil naočkovat se všem, kteří nemají ještě tři dávky. Pro koho je vhodná i dávka čtvrtá?

„Proti koronaviru bychom se měli očkovat kvůli ochraně, ne kvůli dovolené. Nedělám si ale iluze, že někteří se raději nechají očkovat proto, aby nemuseli podstoupit martýrium testování,“ popsal v souvislosti se začínající turistickou sezónou Prymula.

Dodal, že i když jsou čísla nakažených nyní relativně nízká, v posledních dnech vidíme jejich „plíživý nárůst“. „Například v úterý jsme měli už 700 případů,“ argumentoval s tím, že i v letních měsících není radno onemocnění podceňovat.

Nové vakcíny zatím nejsou

Proto by doporučoval stále se chránit. „U nových vakcín je trochu problém, že by měly být k dostání na přelomu září a října, což může být pozdě. Vlna se může vyskytnout už v srpnu nebo září,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Jak vzniká nová varianta koronaviru?

  • Ve chvíli, kdy nakažená osoba infikuje dalšího člověka, vir se zkopíruje a přejde do těla nového hostitele.
  • Tento duplikační proces se ale může pokazit, čímž dochází k mutacím. Kvůli takovým chybám může vir zaniknout, může se oslabit, ale také se může stát silnějším. Nové atributy patogenu jsou prakticky nahodilé.
  • Pokud vir nasbírá více mutací a vlastnostmi se výrazně odliší od původního viru, vzniká nová varianta.

Lidé proto budou muset zvážit, zda zvolí původní variantu nebo počkají na tu budoucí, která nemusí přijít včas. „Myslím, že by bylo záhodno, aby se očkovali ti, kteří nemají dokončené trojdávkové schéma,“ doporučil.

U čtvrté dávky by se řídil doporučením České vakcinologické společnosti. „Tu čtvrtou dávku doporučuje lidem nad 60 let, osobám v rizikových kategoriích a zdravotníkům,“ připomněl. Pak je to už věc dobrovolná. „Očekávám, že restrikce ještě budou, jako třeba respirátory, ale nemělo by to dosáhnout plošných rozměrů v podobě lockdownů,“ dodal.

V České republice přesáhl počet lidí, kteří se koronavirem nakazili, hranici 3,9 milionu. Zhruba 366 tisíc na milion obyvatel, uvedla americká Johns Hopkins University. Podle webu Ourworldindata.org je tuzemsko z hlediska poměrného počtu nakažených 22. nejvíce zasaženou zemí. Z celého světa je na tom nyní nejhůře Andorra (561 690 případů nákazy na milion obyvatel). V první desítce jsou dále Kypr, Dánsko, Island, San Marino, Portugalsko, Slovinsko, Rakousko, Nizozemsko a Slovensko.

Tagy: