Roman Prymula o výskytu klíšťat a aspartamu
Zvýšený výskyt klíšťat je u nás rizikový především v Jihočeském kraji. V porovnání s Rakouskem v proočkovanosti zaostáváme, ale situace se zlepšuje. To řekl epidemiolog Roman Prymula v pořadu CNN Prima NEWS Nový den k problému s vakcinací proti nemocem spojeným s obávanými parazity. Mimo jiné se vyjádřil k aktuálně diskutovanému umělému sladidlu aspartamu, které může mít podle zpráv odborníků karcinogenní dopady na lidský organismus.
Co se týče klíšťat, nebezpečí podle uznávaného odborníka pochází především z jihu země. „Z hlediska výskytu tohoto hmyzu byla riziková oblast Jihočeského kraje,“ podotkl Prymula. Zároveň upozornil na jednu zákonitost. „Zvýšené množství případů v Praze tedy neznamenalo, že by se klíšťat v hlavním městě vyskytovalo více, ale že Pražané vyrazili třeba na víkend do těchto míst,“ vysvětlil epidemiolog.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Konec „light“ nápojů bez cukru? Sladidlo aspartam je podle WHO potenciálně rakovinotvorné
Připomněl také, že Česko je ve srovnání s Rakouskem či Pobaltím zemí se zvýšeným výskytem nebezpečných roztočů, počet očkovaných tomu ale neodpovídá. „Největším průlomem bylo hrazení vakcinace od věku 50 let nahoru. Na druhou stranu stále zaostáváme za Rakouskem, kde je proočkovanost obrovská. Tato hodnota zde dosahovala až 90 procent. U nás je však situace horší, nicméně od původních 16 jsme se posunuli až k hranici 40 procent,“ vyjádřil se Prymula v pořadu Nový den.
A jak se před klíšťaty účinně bránit? Prymula připomněl důležité zásady. „Hlavní je účinná vakcína proti klíšťové encefalitidě. Pokud se vrátíme z lesa, je třeba se pokaždé velmi detailně prohlédnout po celém těle. Je také dobré nosit spíše světlé oděvy, na nichž je vidět pohybující se klíště, patří mezi ně například dlouhé kalhoty a podobně, aby měl tento parazit ztížený přístup k přisátí,“ vyjmenoval.
Nebezpečná náhražka cukru? Sporné
Po klíšťatech přišla řeč i na aspartam. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) patří toto používané umělé sladidlo, které má imitovat sladkou chuť, mezi potenciální karcinogenní látky. Spory ohledně jeho škodlivosti se podle epidemiologa Romana Prymuly vedly již během 20. století.
„Řešily se především možné dopady zejména v oblasti mozkových nádorů, nádorů ledvin či jater, ale nikdy to nebylo nijak významně potvrzeno. V roce 2012 se nebezpečnost látky přesuzovala a vyšlo asi 150 studií, polovina z nich rizika vyvracela a druhá je potvrzovala,“ uvedl v pořadu Nový den.
Podle Prymuly mají Češi se sladkými výrobky nemalý problém. „Stačí se podívat na statistiku nadváhy. V evropském regionu začínáme dominovat. Paradoxní je, že v době úsporných balíčků se stále nevyřešila otázka sladkých nápojů. Zavedení náhražky s označením zero neznamená, že jsme se vydali cestou nějakého vítězství, jelikož se s tím pojí i další problémy. Diskuze bude nejspíše dlouhá,“ myslí si.
Epidemolog Prymula v pořadu Nový den blíže hovořil o vakcinaci proti klíšťatům či umělých sladidlech. Podívejte se ve videu výše.