Kdy a proč by měl pes nosit rovnátka?

Elektronické a mezizubní kartáčky, dentální hygiena, bělící pasty, rovnání zubů. To vše člověk dnes bere jako běžnou péči o svůj chrup. Proč tomu ale tak není i u našich mazlíčků? Z nějakého důvodu mají majitelé psů a koček pocit, že se o zuby zvířat starat nemusíme.

Ukazuje to i průzkum níže. Jenže psi a kočky žijící doma, nemají možnosti při konzumaci granulí a kapsiček o své dásně a zuby pečovat tak, jak jim to příroda původně vymyslela. A tak to musíme suplovat my. Je potřeba si uvědomit, že jakýkoli problém v dutině ústní se krví šíří do ogránů v těle a může mít vážné následky.

Povědomí českých majitelů psů o zubní hygieně jejich mazlíčků

V předešlém článku jsme popsali společně s veterinárním lékařem a odborníkem na stomatologii a ortodoncii Zbyňkem Lonským, jak důležitá je správná hygiena zubů u psů. Čištění zubů, kontroly u veterinárního lékaře, pozorování psa a každodenní přísun dentálních pamlsků, je ta správná cesta ke zdravé tlamě našeho psa.

Poměrně alarmující je skutečnost, že téměř 47 % majitelů psů neví, jak se o zuby svých mazlíčků starat, a 45 % neví, jak poznat, zda jejich pes trpí na bolest zubů nebo zda je nemocný. Překvapivých 35 % respondentů se dokonce domnívá, že se o zuby svého psa nemusí starat vůbec. Další výsledky ukazují následující poznatky:

  • 44 % lidí si neuvědomuje, že by měli svým psům čistit zuby každý den
  • 29 % respondentů se domnívá, že čistit zuby svému zvířeti stačí jednou týdně nebo jednou měsíčně (10 %)
  • 5 % si dokonce myslí, že zuby psa je třeba vyčistit pouze v případě, že má špatný dech
  • 43 % majitelů psů neví, jaké přípravky mají používat k čištění zubů svého psa

Jak zjistit, zda můj pes potřebuje rovnátka?

Ortodontická péče není u psů úplně neobvyklá. Ani ne tak z estetických důvodů, ale spíše ze zdravotních. Ortodontické zásahy a případně ortodontické aparáty se používají zvláště v období prořezávání a výměny dočasného chrupu za trvalý. U většiny psů jsou problémy diagnostikovány v raném věku, obvykle mezi 4–⁠6 měsíci. Zda váš pes potřebuje ortodontickou péči, je vždy třeba konzultovat s veterinárním stomatologem specialistou, který provede vyšetření a navrhne možné varianty léčby.

Pokud zuby z důvodu dědičných či vývojových vad nejsou umístěny ve skusu správně, mohou bolestivě zraňovat patro či dásně. Použití rovnátek může některé z těchto vad napravit,“ říká MVDr. Zbyněk Lonský.

A dodává: „Rovnátka, nebo lépe řečeno ortodontické aparáty, se aplikují v celkové anestezii. Při jejich výrobě a aplikaci se využívá podobných principů jako v lidské ortodoncii, které však musí být přizpůsobeny chování psa. Musejí být trvanlivější a majitel musí psa po dobu nasazení rovnátek psa omezovat např. v kousání do tvrdých předmětů a aportování.“ Na rozdíl od lidí, psům stačí nosit rovnátka několik měsíců, nikoli let, aby se jejich skus spravil.

Tagy: