Psychiatr Nešpor: Ženský organismus není na alkohol stavěný. Střízlivost je sexy, míní

Karel Nešpor ve studiu CNN Prima NEWS

Karel Nešpor se vyjádřil k alkoholismu u žen

Emancipace po druhé světové válce společně s vlivem reklamních kampaní jsou podle psychiatra Karla Nešpora hlavními důvody zvyšujícího se počtu alkoholiček v Česku. Ženský organismus není na alkohol podle adiktologa stavěný. Nadměrné pití může být příčinou řady onemocnění, včetně nádorových. Přední český odborník na léčbu závislostí ve vysílání CNN Prima NEWS rovněž přiblížil rizika pití alkoholu u těhotných žen.

Alkoholické nápoje si dopřává až 60 procent těhotných žen, upozornil výzkum Státního zdravotního ústavu. Nešpor varoval, že pití alkoholu v těhotenství může poškodit plod a ovlivnit osobnost dítěte. „Problémy se projevují třeba tím, že dítě může být méně inteligentní, více zlobí a má větší problémy v budoucím životě,“ poznamenal Nešpor.

ČTĚTE DÁLE: Trutnov si došlápl na opilce. Pití alkoholu na veřejnosti zakázal, situace už byla neúnosná

Slavný expert zavzpomínal na dobu, kdy pracoval v léčebně se ženami závislými na alkoholu. „Ty dámy, které k nám přiváželi, tak nevypadaly vůbec přitažlivě,“ popsal psychiatr. Po několika týdnech až měsících léčby byl podle něj na ženách vidět znatelný pokrok směrem k lepšímu. „Znechucení manželé se do nich znovu zamilovali,“ vzpomínal Nešpor. „Vážené dámy, pamatujte si, že střízlivost je sexy,“ prohlásil adiktolog.

Nešpor zároveň podotkl, že pro lidi závislé na alkoholu v dnešní době existuje celá řada různých podpůrných programů od webových příruček po navštěvování sezení tzv. anonymních alkoholiků až po docházku na ambulantní léčbu.

Další možností je pobytová léčba.Ta ale nenahrazuje tu ambulantní. Není to tak, že by se člověk šel léčit pobytově, byl vyléčenej a prostě nazdar. Takhle to nefunguje,“ upřesnil lékař. Po úspěšně absolvované terapii v protialkoholní léčebně by pacienti podle Nešpora měli navštěvovat ambulantní léčbu.

Nedokončená léčba může přivodit pacientům problémy v podobě opětovného návratu k alkoholu.  „Nejčastější příčinou recidiv není potřeba hledat v nějakých hlubinách psychiky,“ řekl Nešpor. „Nejčastější příčina recidivy je to, že se pacienti málo doléčují,“ dodal zkušený expert.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zakazovat Pavlovi motorku je jako Zemanovi alkohol, říká Korecký. Klempíř k tomu vyzval první dámu

Tagy: