Zkrat, nebo desítky let plánování vraždy? Psycholog prozradil možný motiv střelce z Rožnova

Policisté zasahovali u masakru v Rožnově pod Radhoštěm.

Psycholog o vraždě v Rožnově

Okolnosti tragické události v Rožnově pod Radhoštěm jsou postupně rozkrývány. Neznámými ale stále zůstávají motivy střelce. Podle klinického psychologa Jaroslava Simona na vině mohly být mužovy dlouhodobé deprese a hrozba odchodu jeho ženy.

„Jakákoliv dokonaná sebevražda nebo i jen pokus o ni je patologická reakce. Člověk, který takový čin spáchá, je nemocný,“ říká Simon pro CNN Prima NEWS. Podle něj sice může jít o zkrat, ten ale nemůže nastat u zdravé osobnosti. „Můžete o tom přemýšlet v řádu hodin, někdo o tom ale přemýšlí i desítky let,“ popisuje lidské pohnutky.

Jak je ale možné, že u muže, který byl příslušníkem městské policie, poruchu neodhalily pravidelné psychotesty? „Žádný test sice není stoprocentní, ale myslím si, že se takovým situacím dá předcházet,“ vysvětluje psycholog.

Podle Simona je částečně na vině i současná situace. „Zájem klientů o psychologickou pomoc je nyní obrovský. Je to hlavně dobou, která na člověka vytváří nebývale velký tlak,“ říká s tím, že samotné životní problémy ale k sebevraždě nevedou. „Vnější tlaky jsou jen spouštěčem toho, co má člověk v sobě,“ dodal psycholog.

Jak ale poznat, že to člověk „má v sobě“? Simon tvrdí, že bychom měli pojmout podezření v momentě, kdy se člověk izoluje, je depresivní, přestává komunikovat. A také pokud říká, že ho nebaví být na světě, že by bylo lepší, aby mezi námi nebyl.

„Snaha spáchat sebevraždu má dvě vrstvy – vědomou a nevědomou. Samotný čin často nemá souvislost s tím, co se děje v každodenním životě,“ uzavírá Simon.

Tagy: