Putin jako Frodo, Kim coby Gimli? SPD pobouřilo AI obrázkem. My to nebyli, brání se hnutí

Společenstvo Prstenu, které nikdo nečekal. Tak někteří internetoví uživatelé glosují poněkud bizarní obrázek, který se objevil na facebookových stránkách jedné z pražských buněk opozičního hnutí SPD. Na něm byli vyobrazeni světoví politici jako postavy z fantasy trilogie Pán prstenů – ruský prezident Vladimir Putin se například ujal role „půlčíka“ Froda Pytlíka, zatímco severokorejský diktátor Kim Čong-un ztvárnil trpaslíka Gimliho. Příspěvek vyvolal kritické reakce, SPD se však hájí, že obrázek vytvořený umělou inteligencí určitě nezveřejnili členové hnutí. „Pravděpodobně jde o útok zvenčí. Doteď nevíme, kdo za to byl odpovědný,“ sdělila redakci CNN Prima NEWS mluvčí hnutí Lenka Čejková.

Fanoušci knižní ságy J. R. R. Tolkiena či filmové trilogie Petera Jacksona se v pondělí dočkali překvapivé „odbočky“. Na facebookové stránce hnutí SPD Praha 10 byl ve večerních hodinách zveřejněn obrázek vytvořený pomocí nástrojů umělé inteligence, v němž se hlavních rolí fantasy postav ujali světoví politici a diktátoři.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Povodně jako vládní PR? Pouhá zášť, opřela se Pekarová do Schillerové. Přidal se i Kalousek

Čaroděje Gandalfa (dle všeho ještě Šedého, nikoli obrozeného Bílého) například ztvárnil americký prezidentský kandidát Donald Trump. Frodo Pytlík s Prstenem moci v ruce dostal tvář šéfa Kremlu Vladimira Putina, elfa Legolase naopak nahradil čínský prezident Si Ťin-pching. Neobvyklé kvarteto ze Středozemě pak doplnil severokorejský diktátor Kim Čong-un s bojovou sekerou „v kůži“ trpasličího bojovníka Gimliho.

„Společenstvo prstenu proti Mordoru a přisluhujícím skřetům,“ doprovodil obrázek stručný popisek zakončený mrkajícím smajlíkem. Netrvalo dlouho a příspěvek začal sbírat jak pochvalné, tak výsměšné a kritické reakce.

„Společenstvo Prstenu, které nikdo nečekal. Mordor je ale spíš na východě, ne?“ rýpnuli si někteří uživatelé na sociálních sítích s tím, že si hnutí SPD popletlo strany dobra a zla. Snímek koloval po sociálních sítích celý pondělní večer, ještě v noci okolo 1:45 měl příspěvek přes 200 reakcí a desítky komentářů i sdílení. V úterý ráno už ale nebyl na Facebooku hnutí k nalezení.

Útok zvenčí, hájí se SPD

Redakce CNN Prima NEWS se proto zeptala přímo SPD, proč obrázek zmizel z Facebooku jeho pražské buňky. Mluvčí Lenka Čejková nicméně odmítla, že by příspěvek měl s hnutím cokoliv společného.

„Pravděpodobně jde o útok zvenčí, to se před volbami stává. Sociální sítě nejsou moc bezpečným prostorem. Bohužel nelze dohledat, kdo tento příspěvek přidal, ale mohu Vás ujistit, že to nebyl nikdo z hnutí SPD,“ napsala reportérovi.

„Příspěvek, jak jste sám řekl, byl na sítích jen chvíli, cca 30 minut, pak zmizel. Doteď nevíme, kdo je za to odpovědný, hnutí SPD to nebylo. Pravděpodobně šlo o pokus hnutí poškodit před volbami zvenčí,“ zopakovala Čejková.

Příspěvek nicméně začal už v pondělí večer kolovat po sociální síti X i Instagramu, přičemž snímek obrazovky si redakce CNN Prima NEWS pořídila ještě v 1:45 v noci. Stejný dotaz poslala redakce také přímo hnutí SPD na Praze 10, do vydání článku se ovšem nedočkala žádné reakce. Na místě je též poznamenat, že obrázek nevytvořilo hnutí SPD, jak je patrné z vodoznaku v rohu.

Autorem je miniaturní účet Judy Woody AI na sociální síti X, který v praxi pomocí nástrojů umělé inteligence „montuje“ Trumpa, Putina či miliardáře Elona Muska do všech možných myslitelných scénářů a situací.

Zmíněné persony například umístil do jedné vířivky, případně z Trumpa udělal čerstvě narozené mimino nebo služku v oblečku, zatímco se na něj z pohodlí křesla kouká ruský prezident.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Totální debakl, nebo úspěch? Komentátoři cupují sílu Síkelova portfolia, vláda je nadšená.

Tagy: