Nemůžeme ignorovat jaderný potenciál NATO, řekl Putin. Západ viní z podpory „zločinů Kyjeva“

Rusko nemá jinou možnost než vzít v úvahu jaderný potenciál NATO, protože tato vojenská aliance vedená USA usiluje o jeho porážku. V rozhovoru se státní televizní stanicí Rossija-1 to řekl ruský prezident Vladimir Putin. V interview den po ročním výročí ruské invaze na Ukrajinu také uvedl, že Západ chce Rusko zlikvidovat a rozdělit.

Dodávky zbraní NATO na Ukrajinu lze podle Putina považovat za účast na konfliktu, protože aliance za tyto zbraně nedostává peníze. Západ se tak podle něj stává spoluviníkem údajných zločinů Kyjeva.

K TÉMATU: Propaganda Kremlu se během války změnila. Experti vysvětlili, proč jí většina Rusů stále věří

„Při současných podmínkách, kdy všechny přední země NATO prohlásily, že jejich hlavním cílem je způsobit nám strategickou porážku, aby náš lid trpěl, jak říkají, jak můžeme v těchto podmínkách ignorovat jejich jaderný potenciál?“ řekl.

Západ chce zlikvidovat Rusko

Putin také obvinil Západ, že jeho jediným cílem je zlikvidovat bývalý Sovětský svaz a Ruskou federaci. Západ chce Rusko podle něj rozdělit na malé části, aby ho mohl dostat pod svou kontrolu.

Evropská unie v sobotu oficiálně schválila další, už desátý balík sankcí proti Rusku kvůli jeho vpádu na Ukrajinu.

Putin v poslední době používá podobnou rétoriku velmi často. Naposledy, u příležitosti Dne obránců vlasti, uvedl, že Rusko do bojové pohotovosti převede novou mezikontinentální balistickou raketu Sarmat – na Západě přezdívanou Satan II; která bude pokračovat ve výrobě hypersonických střel Kinžal a v příštích letech rovněž přidá do své flotily nové jaderné ponorky.

Putin také naznačil, že je připraven rozbít celou architekturu kontroly jaderných zbraní, včetně moratoria na jaderné testy. To vše do té doby, než Západ ukončí podporu Ukrajiny, napsala agentura Reuters. V souvislosti s tím v úterý oznámil odklon Ruska od poslední dohody s Washingtonem o jaderném odzbrojování. O několik hodin později ministerstvo obrany tato slova vzalo zpět.

Rozpad Ruska by byl velkým rizikem

Ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Josef Kraus hovořil o možném převratu a odstavení Putina od moci. „Pokud by byl sesazen a nahrazen někým, kdo bude ochoten vyjednat kompromis a stažení ruských sil, tak nevíme, kdo by to byl a jakým způsobem by Ruskou federaci řídil, případně kdo by na něj mohl mít vliv,“ popsal možná rizika.

„Pokud by Ukrajina za vítězství považovala to, že získá zpět své území okupované od roku 2014, bude to velký oříšek. A je otázkou, zda na to vůbec bude mít síly,“ popsal odborník. Co se týče ruské porážky, podle Krause ji předurčil už jen fakt, že se Moskvě nepodařilo během prvních dní invaze dobýt Kyjev a zajmout či zabít nejvyšší představitele státu.

Mezitím musí ruští občané snášet sankce, které Západ na zemi uvalil. Ty však podle spolupracovníka CNN Prima NEWS Jiřího Justa nejsou tak citelné, jak všichni očekávali. V zemi, která rozpoutala válku, se ale přeci jen životní styl místních mění. Někteří začínají kupovat levnější potraviny a konzumují třeba i těstoviny s majonézou, popsal Just.

Tagy: