Just o krizi v Rusku: Lidé jedí už i kolínka s majonézou. Kovanda zhodnotil dopad sankcí

Sankce Evropy nedopadly na Rusko tak citelně, jak všichni očekávali, shodli se v pořadu Co na to vaše peněženka ekonom Lukáš Kovanda a spolupracovník CNN Prima NEWS žijící v Moskvě Jiří Just. V zemi, která rozpoutala válku, se ale přeci jen životní styl místních mění. Někteří začínají kupovat levnější potraviny a konzumují třeba i těstoviny s majonézou, popsal Just.

„Dopad na ruskou ekonomiku zatím není tak fatálně nepříznivý, jak mnozí na Západě deklarovali například v březnu nebo v dubnu loňského roku,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Kovanda.

ČTĚTE TAKÉ: Nový START s českou stopou. Co znamená Putinův obrat u dohody o jaderných zbraních?

Přesto se životní úroveň Rusů horší. Vliv má podle něj i propagandistická ideologie. „Neříkám však, že sankce neúčinkují,“ zdůraznil.

S tím z části souhlasil i Just, který žije v Moskvě. „Podle ruských oficiálních údajů se tamní ekonomika propadla ‚pouze‘ o 2,1 procenta,“ sdělil.

Jídelníček z roku 1995

„Změny se však projevují již i v peněženkách Rusů. Najednou mají problém kupovat některé základní potraviny. Najíždějí proto na jídelníček z roku 1995 a začínají jíst kolínka s majonézou,“ popsal.

Z toho lze prý soudit, že Rusové padají do jisté krize. Ta se ale netýká lidí, kteří žijí v hlavním městě nebo třeba v Petrohradě. „Jde například o ty z ruských provincií,“ doplnil.

V tamních obchodech chybí také některé oblíbené západní značky. „Rus, který byl zvyklý koupit si skříň v Ikee, ji teď získá jen ‚pašováním‘, které se nazývá paralelní dovoz nebo paralelní import. Tudíž ji nenajde v obchodech, ale na internetu,“ dodal.

„Země se nyní bude orientovat například na export obilí do zahraničí, Západ na něj totiž nejspíš neuvalí sankce, což na ropu a ropné výrobky udělal,“ pronesl Just. Rusku tak prý spíš než zhroucení ekonomiky hrozí postupná technologická degradace.

Tagy: