Rusové v Buči vraždili systematicky. Analýza odhalila viníky, prozradily je telefony mrtvých

Buča se stala jedním ze smutných symbolů války na Ukrajině. Město poblíž Kyjeva po několik týdnů drželi Rusové, následky okupace byly hrozivé. Zavražděny byly stovky lidí. Nešlo přitom o vojáky, nýbrž o běžné civilisty. Mezi mrtvými bylo i mnoho žen a dětí. Těla následně zůstala často dlouhé dny ležet na ulici. Americký list The New York Times nyní přišel s analýzou, která vyústila v odhalení ruských vrahů.

Snímky z Buči, které obletěly celý svět. Na ulicích ležela nehybná těla, o která se nikdo nepostaral. Mnozí zavraždění civilisté měli svázané ruce a bylo patrné, že byli před smrtí mučeni. Mladí i staří, ženy i muži, dokonce i děti. Rusové nedělali výjimky.

Konec utrpení přinesl až ruský ústup z oblasti a příchod ukrajinských sil, které do města vstoupily zkraje dubna. Odhady kolem počtu obětí se různí. Podle renomovaného listu Washington Post kvůli ruské okupaci zemřelo 458 lidí. Z toho 419 bylo buď zastřeleno, ubito k smrti nebo umučeno.

Americký deník The New York Times (NYT) nyní přišel se svým odhalením, kteří Rusové měli vraždění v Buči na svědomí. Podle listu se mělo jednat především o příslušníky 234. výsadkového regimentu. V čele skupiny prý stál podplukovník Arťom Gorodilov.

NYT svůj objev zdůvodňuje údajně osmiměsíční investigativní prací, během které autoři listu zpovídali obyvatele ukrajinského města poblíž metropole Kyjeva, zhlédli kamerové záznamy i videa z dronů a odposlechli zachycená rádiová spojení mezi ruskými vojáky.

Cesta vede přes mobily mrtvých

Dalším podstatným dílkem, který pomohl doplnit smutnou mozaiku, byly mobilní telefony tamních obyvatel. Rusové totiž během okupace města často svým obětem mobily jednoduše sebrali a nechali si je. Ukrajinské úřady následně měly v rámci šetření zpřístupnit databázi hovorů a zpráv, které z Buči směřovaly na území Ruska.

Reportéři poté od pozůstalých po obětech získali jejich telefonní čísla a ta si našla právě ve zmiňované databázi. Ruští vojáci měli telefony používat prakticky ihned poté, co zavraždili jejich majitele. Takto se přišlo až na dva tucty výsadkářů ze zmiňovaného regimentu. Dokonce se ke dvěma vojákům přímo dostali. Ti následně měli potvrdit, že se v Buči skutečně během března nacházeli.

„Řezníci z Buči“ byli zničeni

Deník zároveň tvrdí, že Rusové civilisty v Buči zabíjeli systematicky. Cílili prý hlavně na muže, kteří byli bojeschopní, ale jak známo, smrt se často nevyhnula ani dětem, ženám či starým lidem. Zároveň si okupanti zabíjením civilistů chtěli vymoci absolutní poslušnost místního obyvatelstva.

Původně byli za hlavní strůjce vraždění v Buči označeni ruští vojáci z 64. motorizované střelecké brigády. Netrvalo to dlouho a jednotka si na mezinárodním poli vysloužila nelichotivou přezdívku „řezníci z Buči“.

Tato jednotka měla být později stažena zpět na území Ruska, ale později se její členové na frontu vrátili. Poslední zprávy hovořily o tom, že brigáda byla v bojích proti Ukrajincům u Izjumu či Slavjansku v podstatě zničena.

Pro Ukrajince a západní svět byly snímky z Buči zdrcujícím obrázkem ruské okupace. Naopak Moskva jakákoliv obvinění, že by stála za masakry civilistů, odmítala. Z úst ruských představitelů šla ven vyjádření, že na snímcích jsou pouze namaskovaní herci. Jiný názor z Ruska byl takový, že za vraždami civilistů měli stát ukrajinští vojáci.

Tagy: