Pytel na rodinu, spekulanti a strach z inflace. Indický zákaz vývozu rýže spustil paniku

Zákazníci nejen ve Spojených státech oblehli supermarkety a skupují rýži po tunách. Důvodem je rozhodnutí Indie, která přistoupila k pozastavení exportu většiny druhů rýže kromě basmati. Mnozí zákazníci spekulují na dynamický vývoj ceny, která skutečně astronomicky roste. Obchody proto omezují prodej. Situace může ovlivnit i Čechy.

Z rýže je nové zlato. Za účelem zkrocení domácích cen potravin se totiž Indie kvůli špatné sklizni rozhodla, že zakáže export rýže do zahraničí. Výjimku má basmati a podle listu Daily Mail také parboiled. Krok Nového Dillí spustil ve světě paniku.

Hlavní otázkou je teď cena. V některých státech totiž strmě roste. Cenový boom komodity, která představuje pětinu kalorické spotřeby lidstva, má hned několik důvodů.

Někde obchodní řetězce zdražují kvůli strachu z budoucího vývoje na trhu. Některé obchody ale uměle navyšují cenu jen proto, aby vydělaly na panice, upozornil indický web Business Line.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Indie startuje rýžovou krizi. Zakázala vývoz jiných druhů než basmati, ceny poletí vzhůru

Některé řetězce v USA dokonce umožňují zákazníkům koupit si rýži pouze v případě, že zaplatí určité množství peněz i za jiné zboží v obchodě.

Cena pytle rýže mnohde roste o více než sto procent. Některé americké supermarkety prodávaly devět kilogramů plodiny za 16 dolarů, teď na cenovce svítí i téměř 50 dolarů (tisíc korun).

Chaos na trhu ale přiživují i samotní zákazníci. Nejenže se o rýži v obchodech doslova přetahují, jak ukazují videa na sociálních sítích, někteří jedinci se rozhodli na růst ceny rýže spekulovat, a proto ji skupují do zásoby. Rýžoví spekulanti pak prodávají plodinu na internetu za astronomické částky. Obchody se proti nim snaží zakročit tak, že zákazníkům prodávají vždy jen jeden pytel rýže. Panika zachvátila nejen USA, ale také Kanadu a paradoxně i Indii samotnou.

Růst cen rýže může ovlivnit i Čechy. Podle údajů Českého statistického úřadu připadlo v roce 2021 na každého občana roční spotřeba 8,2 kilogramů rýže.

Rýže způsobí inflaci, varuje OSN

Od zákazu exportu indické rýže sice uplynulo jen pár dní, odborníci ale už nyní věští katastrofické dopady na globální ekonomiku. Vrchní ekonom Mezinárodního měnového fondu Pierre-Olivier Gourinchas dokonce předpokládá, že takové omezení způsobí globální růst inflace.

Podle Gourinchase je tato událost svým ekonomickým dopadem srovnatelná s pozastavením obilné dohody o vývozu komodit z Ukrajiny, kterou Rusko vypovědělo minulý týden.

Ekonom nyní naléhá na Indii, aby své rozhodnutí přehodnotila.

„Rádi bychom podpořili odstranění těchto vývozních omezení, protože mohou mít v globálním měřítku škodlivý dopad,“ sdělil Gourinchas na tiskové konferenci. Poukázal na to list Business Standard.

Tagy: