VÝSTRAHA: Česku hrozí silné bouřky, kroupy i rozvodnění toků. Kde je riziko největší?

Silná bouřka (Ilustrační foto)

Počasí (27.5.2024 6:08)

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před silnými bouřkami, které hrozí zejména na území Čech. Na Moravě a ve Slezsku budou podmínky pro jejich vznik vzhledem k suššímu vzduchu omezené.

Hydrometeorologové v pondělí vydali výstrahu před silnými bouřkami. „Během dne se hlavně v Čechách budou místy vytvářet bouřky, které mohou být opět ojediněle i silné. Doprovázet je budou zejména krátkodobé srážkové úhrny kolem 30 mm a menší kroupy (do 2 cm), které mohou přechodně vytvářet vrstvu,“ uvedli meteorologové  na sociální síť X.

K TÉMATU: Extrémní počasí pustošilo jih USA. Tři státy hlásí po bouřích a tornádech mrtvé

„Na Moravě a ve Slezsku budou podmínky pro tvorbu bouřek vzhledem k suššímu vzduchu omezené, tvořit se budou zejména v oblasti hor a budou slabší než v Čechách,“ doplnili. „Vzhledem k silnému nasycení v oblasti jihozápadních a západních Čech budou zejména menší toky rychle reagovat i na méně vydatné srážky vzestupy hladin.“

„Teploty se budou pohybovat mezi 20 až 24 stupni Celsia. Na východě Česka mohou vystoupat až k 27 stupňům Celsia,“ objasnil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Filip Smola.

Bouřky se vyskytnou především v prvních dvou dnech týdne. V úterý se hromobití doprovázené deštěm přesune nad východní polovinu Čech a Moravu se Slezskem.

„Malý pohyb, velká vlhkost a poměrně dost dostupné energie. Lokálně tedy opět riziko přívalových srážek a kroup menších průměrů nebo jejich nánosů,“ popsali experti ČHMÚ.

V úterý již budou panovat značné teplotní rozdíly. Teploměry v Čechách naměří pod 20 °C, zatímco na Moravě to může být i okolo 25 °C. Na západě našeho území bude oblačno, přechodně až zataženo.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Středa by měla být nejméně deštivým dnem týdne. Teplotní maxima se budou pohybovat v rozmezí od 18 do 22 °C, přičemž na východě Česka vystoupají až k 24 °C.

Ve čtvrtek a v pátek bude naopak srážek a oblačnosti opět poměrně dost. Nejvyšší denní teploty se podle předpovědi budou pohybovat od 16 do 22 stupňů Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Turbulence se dají předpovědět až 24 hodin dopředu, tvrdí experti. Lze se jim vyhnout?

Tagy: