RADAR: Hrozí krupobití a silné bouřky. První už se formují v Česku, kde platí nová výstraha?

S bouřkami se může pojit i jev shelf cloud.

První bouřky se formují na Šumavě

V jihozápadní polovině Čech hrozí v úterý odpoledne ojediněle silné bouřky, napršet by v nich mohlo až 30 milimetrů a padat mohou i menší kroupy o velikosti dvou centimetrů. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X uvedl, že první slabší bouřka se už kolem poledne začala formovat na Šumavě.

Nově vydaná výstraha přidává na úterní odpoledne a večer varování před silnými bouřkami, které se mohou ojediněle vyskytnout v jihozápadní polovině Čech, a upravuje územní a časovou platnost výstrahy před vysokými teplotami. Výstraha před nebezpečím vzniku a šíření požárů zůstává beze změny. Na sociální síti X to píše ČHMÚ.

„Bouřky budou podobně jako v pondělí díky absenci výraznějšího proudění neorganizované, většinou krátkého trvání, takřka stacionární bez výrazného pohybu, ale krátkodobě mohou být i intenzivní. Budou mít také typický denní chod, maximum bouřkové aktivity bude během odpoledne a v podvečer, během večera budou slábnout a ubývat,“ informovali meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Velmi lokálně mohou bouřky produkovat i vysoké úhrny srážek a menší kroupy. „Koneckonců i včera jsme na Kaplicku v jižních Čechách a dokonce k večeru i na Vysočině zaznamenali několikacentimetrové kroupy a slušné srážkové úhrny,“ napsali pracovníci ČHMÚ.

ČTĚTE TAKÉ: MAPA: Pražskému peklu se schováte jen na hřbitově. Podívejte se, kde pocítíte největší žár

Vzhledem k pokračujícímu teplému a suchému počasí zůstává na celém území ČR v platnosti také výstraha před nebezpečím vzniku a šíření požárů, a to do odvolání.

V úterý a ve středu odpoledne budou teploty na většině území překračovat 31 °C. Na západě a jihozápadě Čech bude v úterý chladněji. „V dalších dnech začne příliv teplého vzduchu na naše území zvolna slábnout, zejména v oblasti Polabí, Poohří, jižní a střední Moravy, ale očekáváme teploty nad 31 °C ještě i ve čtvrtek,“ předpovídá ČHMÚ.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zimní Austrálii drtí tropy, Kalifornii nečekaně zasypal sníh

Tagy: