RADAR: Česko v zajetí mrazů, meteorologové upravili výstrahu. Příští týden přijde zlom

Česko sevřou mrazy. (Ilustrační foto)

Předpověď počasí 18.1.2024 (7:16)

Česko až do pátku bude v zajetí ledu. Po ledovce ohrožuje provoz na silnicích a chodnících náledí, před kterým varuje na většině území až do pátku aktuální výstraha meteorologů. Zlom by měl nastat příští týden, kdy denní teploty dosáhnou až na 10 °C.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, na většině území se objeví déšť, který večer přejde od severozápadu do sněžení. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se mají nejvyšší teploty pohybovat od 4 do 9 °C, na severu a severozápadu a místy i na Moravě se rtuť teploměru vyšplhá pouze k hodnotám kolem 1 °C, na horách bude ještě o stupeň chladněji.

ČTĚTE TAKÉ: „Češi ignoranti“ naštvali horskou službu v Alpách. Za zbytečný zásah chce půl milionu

„Do devíti hodin ráno platila v několika okresech také výstraha na velmi silnou ledovku, převážně na severu Česka, postupně by ale měla odtávat,” popsala ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Iveta Kodátková. Ledovku by ale mělo vystřídat náledí, které bude sužovat nejprve severní a střední Čechy, postupně se ale bude rozšiřovat po celé zemi. Výstraha platí od čtvrtečních 9 hodin až do pátečního rána.

V pátek bude polojasno až jasno, počítejte s oblačností a slabým sněžením, hlavně na horách. Podle meteorologů se budou denní teploty pohybovat mezi -2 až 2 °C.

Podobné počasí má panovat až do konce týdne, o víkendu by se ojediněle mohly vyskytnout mrznoucí mlhy, přes den se vyjasní. Teploměr v noci naměří až -8 °C, denní maxima dosáhnou podle předpovědi -2 až 2 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře – Nový sníh, případně kategorii Teploty.

Změna by měla nastat až začátkem příštího týdne, jak informuje předpověď ČHMÚ. V pondělí v noci bude sice ještě mrznout, postupně se ale má oteplit, přes den bychom mohli naměřit až deset stupňů Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak vzniká náledí a ledovka?

Tagy: