Raději schopné politiky než „čisté“. Svazáctví i pivní pseudoaféra, shodli se experti

Komentátor webu Info.cz Martin Schmarcz a komentátor Mladé fronty DNES Petr Kolář

Schmarcz a Kolář k dopadům aféry Blažka

V politice není důležité, co za událostmi stojí, ale jak působí navenek. Lidé chtějí čisté, ale trochu pokrytecké politiky. Ve vysílání CNN Prima NEWS se tak ke kauze schůzky ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s podnikatelem Martinem Nejedlým vyjádřil politický komentátor Martin Schmarcz. Celou záležitost také označil za „pivní pseudoaféru“. S jeho slovy souhlasil i zástupce šéfredaktora MF DNES Petr Kolář. Ten vyčetl spolku Milion chvilek pro demokracii, že ač svolává proti šéfovi resortu protest, sám mu na své akci i přes jeho přítomnost nedá prostor k vyjádření.

Středeční akci spolku Milion chvilek pro demokracii, na níž se objevil i sám ministr Blažek, označil Kolář za „demonstračičku“ a řekl, že účast se pohybovala okolo sta účastníků. „K něčemu vyzývají a pak mu nedají ani slovo, což svědčí o nich samotných. Když byla ve společnosti protibabišovská či protizemanovská nálada, stačilo, aby přišel na pódium kdokoliv, něco podobného řekl, a hned mu zatleskali. Ale když přišla kauza Dozimetr, nikdo o nich neslyšel,“ rýpnul si.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fiala: Blažek vysvětlil koaličním partnerům, co se dělo na schůzce s lobbistou Nejedlým

Mimo jiné označil uskupení za „legrační spolek“. Podobný názor sdílí také Schmarcz. „Mikuláš Minář vyzýval Andreje Babiše, ať není srab a jde s ním do televizní debaty. Nyní je to celé naopak. Politik chce celou věc vysvětlit, ale není mu to umožněno,“ porovnal komentátor.

Celou kauzu ohledně setkání ministra Blažka s podnikatelem Martinem Nejedlým s ruskými vazbami označil za „pivní pseudoaféru“. „Blažek si neuvědomil, jak lidé opravdu přehánějí to, kde je kdo s kým viděn. V politice samozřejmě není důležité, jak dané záležitosti ve skutečnosti jsou, ale jak působí navenek. Chceme po politicích, aby byli trochu pokrytci,“ pronesl Schmarcz.

V případě Pavla Blažka se komentátor vyslovil, že se jedná o velmi komunikativního a schopného člověka. „Jestliže volič poptává politiky, kteří se s nikým nestýkají, s nikým raději nechtějí být viděni a jsou starostlivě ‚čistí‘, pak může taky dostat zcela neschopné zákonodárce, kteří nikdy nic neudělali a s nikým se neznají, jen aby se nenamočili,“ řekl Schmarcz ve vysílání CNN Prima NEWS. V souvislosti s tím zmínil bývalého premiéra Mirka Topolánka (ODS) či Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), které označil za „přímé“, a ocenil, že v nich voliči i přes některé problémy mají „nějakou jistotu“.

O současných „liberálních“ politicích se to však podle něj říct nedá. „Jde jim hlavně o to, aby někoho neměli v mobilu, a pokud jsou viděni v přítomnosti někoho kontroverznějšího, hned odstupují. Co ve výsledku udělají pro stát?“ ptal se Schmarcz. Podle něj vše nasvědčuje tomu, že šlo skutečně o neplánovanou schůzku.

„Antizemanem“ si na sebe lidé upletli bič

Stejně to vidí i Kolář. Podle něj je celá diskuze o důvodech, proč premiér Petr Fiala (ODS) Blažka neodvolal, pouhým „prázdným žvatláním“, které je v současné situaci zbytečné. „Z čeho vlastně by se měl ministr očišťovat? Vždyť se setkal s někým, kdo je sice sledovaný tajnou službou, ale obviněný z ničeho zatím není. Ale i kdyby to nebylo náhodné setkání a Blažek za Nejedlým šel cíleně, tak co? Potkali se dva lidé a do několika hodin se to řeší. Mně to přišlo jako svazáctví,“ glosoval ostře.

„Potkají se dva lidi a hned je z toho kauza. Jen připomínám, že když Miloš Zeman v roce 2021 chtěl, aby byl premiérem i přes prohru ve volbách Andrej Babiš, byl to právě Blažek, kdo Petru Fialovi umetl cestu k tehdejšímu prezidentovi. Jelikož je komunikativní, musel se samozřejmě v okruhu Zemana potkávat i s Martinem Nejedlým,“ míní Kovář.

Dodal také, že všichni, kteří v minulosti argumentovali především antizemanovsky, si nyní na sebe „upletli bič“. „Přijde mi směšné, že když se potkáte s určitými lidmi, působí to na veřejnosti zvláštně a ihned dostanete žlutou kartu. Pavla Blažka považuji za jednoho z nejlepších ministrů v této vládě a je neuvěřitelné, že ho donutili k tomu, aby se musel omlouvat za to, že se s někým setkal a bavil,“ uzavřel.

Tagy: